StoryEditor

Rusi, Ukrajinci či Srbi objavujú Bratislavu

20.07.2012, 00:00
Turizmus. V hlavnom meste Slovenska dochádza k výmene turistov. Susedov nahrádzajú Američania a Slovinci.

Do Bratislavy prichádza viac turistov z Ruska, Ukrajiny, Srbska, Spojených štátov či Slovinska. Záujem o hlavné mesto Slovenska naopak mierne upadá zo strany Čechov, Maďarov či Rakúšanov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad za prvý štvrťrok tohto roka. Najvyšší medziročný nárast, približne 50-percentný, si pripísali návštevníci zo Srbska a Ruska, naopak najväčší pokles zaznamenali návštevníci z Maďarska a Poľska.

Rusov prichádza viac
„Nárast počtu návštevníkov z Ruska, Ukrajiny, Spojených štátov a Srbska je daný zvýšenou aktivitou Slovenskej agentúry pre cestovný ruch na týchto teritóriách v minulom roku ako aj zjednodušenou procedúrou pri vydávaní víz, ku ktorej pristúpilo ministerstvo zahraničních vecí“, je presvedčená riaditeľka komunikácie Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Nora Gubková.

Priame lety z Moskvy do Bratislavy sú jedným z faktorov vyššej návštevnosti. „Dôvod zvýšenia počtu turistov z Ruska je spôsobený priamym leteckým spojením z Moskvy do Bratislavy leteckou spoločnosťou Utair, ale zároveň tento stúpajúci trend evidujeme už od minulého roka, kedy sa konali Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, pripomína Agáta Mikulová z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Podľa Mikulovej je za nárastom počtu Rusov aj prezentácia na zahraničných veľtrhoch, na ktorých Bratislavská organizácia spolupracuje s agentúrou pre cestovný ruch.

„Zaznamenávame zvýšenie počtu prevažne Slovincov a Chorvátov. Ide o študentské poznávacie zájazdy Bratislava-Viedeň-Budapešť“ hovorí Milan Pros, riaditeľ Hotel City Bratislava. „Síce sme prijatím eura zdraželi, no nemyslm si, že je to hlavný faktor, ktorý by mal odrádzať turistov“, vysvetľuje Pros. „Z uvedených národností nám stúpol počet hostí zo Slovinska a Spojených štátov, naopak mierne klesol z Ruska,“ konštatuje Martina Cibulková, marketingová manažérka Hotela Apollo.

„Keďže sme boli vo Viedni, mali sme to naskok do Bratislavy pozrieť známych,“ hovoria mladí Slovinci, ktorých sme stretli v starom meste. Z Viedne loďou do Bratislavy prišli aj dvaja dovolenkári z Anglicka. „Sú tu veľmi milí ľudia a pokojné prostredie,“ ocenil výhody Slovenska anglický manželský pár.

Sme drahší
„Je tu oveľa drahšie ako v Česku alebo v Poľsku,“ kritizuje Hans z Nemecka na Hviezdoslavovom námestí. Menší počet dovolenkárov z okolitých krajín je daný ich ekonomickou situáciou.

„Popri klesajúcom eure padajú aj lokálne meny a stávame sa pre týchto turistov drahší. V absolútnych číslach sa pokles pohybuje rádovo v desiatkach návštevníkov. V prípade Maďarska sa údaje štatistického úradu a maďarských cestovných kancelárií výrazne rozchádzajú, čo v praxi nemusí znamenať vykazovaný pokles“, dodáva Gubková. Napriek zníženému príchodu turistov z Česka a susedných krajín, sa stále nachádzajú v top 10 miest, pokiaľ ide o návštevnosť. „Tento pohyb turistov je prirodzený a do istej miery spôsobený aj obchodnými cestami,“ uzatvára Mikulková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:12