StoryEditor

Fico chce pre Váhostav odvolať Figeľa. Páchateľmi ste vy a Široký, odkazuje premiérovi opozícia

14.04.2015, 10:29
Autor:
redred
Premiér Robert Fico zdôraznil, že väčšina kontraktov medzi živnostníkmi ako subdodávateľmi a Váhostavom, bola uzavretá za ministra Jána Figeľa.

Premiér Robert Fico dnes vyzval podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH), aby odstúpil zo svojej funkcie. Dôvodom má byť vyvodenie politickej zodpovednosti za súčasné problémy stavebnej firmy Váhostav, ktorá je aktuálne v reštrukturalizácii.


Premiér Robert Fico s majiteľom Váhostavu Jurajom Širokým (vpravo). Snímka: TASR/Pavel Neubauer

Fico útočil na Figeľa
Fico na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznil, že podstatná časť kontraktov medzi živnostníkmi či malými firmami ako subdodávateľmi a spoločnosťou Váhostav-SK bola uzavretá v rokoch 2010 až 2012, keď bol ministrom dopravy práve Ján Figeľ.

Ten podľa predsedu vlády marketingovo tlačil na ceny diaľnic, aby mohol ukázať, že ich vie stavať lacno. Jeho konanie označil premiér ako kultúru podvodu.

"Vtedajšia vláda si myslela, že diaľnice sa dajú postaviť zadarmo, no nič zadarmo sa nedá postaviť," uviedol Fico.

Ak Figeľ z funkcie podpredsedu parlamentu neodstúpi, je vládny Smer pripravený ho odvolať. Fico zároveň uistil, že jeho strana podporí ako Figeľovho nástupcu práve nominanta KDH.

Vláda ukáže riešenie

Podľa premiéra bolo by však málo, keby sa hovorilo len o zodpovednosti a o tom, čo vláda SR urobí do budúcnosti.

"Chcem preto oznámiť, že máme riešenie aj pre veriteľov poškodených na základe kultúry podvodu pána Figeľa. Riešenie, ktoré dnes predstavíme o 17.30 h, bude v podobe novelizácie viacerých návrhov zákonov, viacerých opatrení aj iného ako legislatívneho charakteru. Podčiarkujem však päťkrát, naše riešenie nebudú platiť daňoví poplatníci," dodal.

Robert Fico je presvedčený, že v prípade Váhostavu-SK existuje aj podozrenie z trestného činu podvodu a nielen poškodzovania veriteľa, pre ktorý polícia začala trestné stíhanie. Vyšetrovanie je však podľa neho úlohou prokuratúry a polície. Uviedol to na dnešnom brífingu pred budovou Generálnej prokuratúry.

Fico dnes na GP odovzdal špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi informácie v súvislosti s Váhostavom-SK. "Ide o všetky informácie, ku ktorým sme došli v rámci analýzy v procese reštrukturalizácie v niektorých podnikoch za posledné obdobie," uviedol na brífingu.

Podľa Fica môže ísť v prípade aj o trestný čin podvodu. "My sme naďalej presvedčení, že je tam aj podozrenie z trestného činu podvodu, keďže manažéri museli vedieť, že nebudú schopní platiť, ale to už nechám na prokuratúru a políciu," uzavrel Fico.

Opozícia: Páchateľmi sú Fico so Širokým

Figeľ reagoval, že ho premiér môže vyzývať na odvolanie, ale ústa mu však nezavrie. "Ak by mal niekto odísť z tohto politicko-ekonomického ihriska, sú to páni Fico a Široký."

Za predsedu KDH sa na spoločnej tlačovej konferencii postavila celá opozícia. Podľa opozičných poslancov sú problémy Váhostavu kauzou Ficovej vlády. "Robert Fico a jeho banda systematicky odmieta návrhy opozície, ktoré mali pomôcť veriteľom. Robert Fico spáchal tento podvod s pánom Širokým. Oni sú jedinými páchateľmi," povedal šéf OĽaNO Igor Matovič.

 

01 - Modified: 2007-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krištáľové krídla pre Hossu aj Godára
01 - Modified: 2024-04-30 07:46:35 - Feat.: - Title: V tomto roku pribudne málo diaľnic, aj tie sú ohrozené. Na severe sú termíny neisté, množia sa problémy 02 - Modified: 2024-04-30 05:23:24 - Feat.: - Title: Obchvat Žiliny či 160-ka do Košíc. Toto sú najdrahšie projekty, ktoré nám pomohol zaplatiť Brusel 03 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 05 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 17:14