StoryEditor

BlackBerry chystá záchranný plán B

20.09.2013, 00:57
Technológie. Spoločnosť predstavila nový model telefónu, no zároveň bude prepúšťať.

Kanadská spoločnosť BlackBerry hľadá recept na záchranu. Hoci už má potenciálneho strategického partnera, chce sa poistiť pre prípad zlyhania kľúčového obchodu. Odštartovala preto novú vlnu razantných škrtov. "Sme momentálne v druhej fáze plánu. Organizačné a personálne zmeny však budú pokračovať. Musíme si byť istí, že máme tých správnych ľudí na správnych miestach," ohlásila BlackBerry médiám. Podľa neoficiálnych zdrojov má v pláne prepustiť ďalších päťtisíc ľudí, aby ušetrila peniaze. Zároveň však avizovala, že na konci septembra ukáže najnovší model telefónu, BlackBerry Z30. Podľa analytikov tak firma vyslala jasný signál, že sa nevzdá bez boja.

 

Hľadáme partnera 
Výrobca kedysi kultových manažérskych telefónov dnes prežíva najhoršie obdobie svojej existencie. Hoci už dala zbohom piatim tisíckam svojich zamestnancov, musí prepúšťať opäť. A rovnaký počet zamestnancov. Na úrad práce tak pošle až dve pätiny svojich zamestnancov. BlackBerry nedávno pripustila, že jednou z možností, ako neskrachovať, je aj predaj firmy. Záujem už prejavil miliardár Prem Watsa, alebo "kanadský Warren Buffett", ktorý dokonca kvôli tomu odišiel z predstavenstva firmy. Predaj však stále viazne, preto sa BlackBerry zatiaľ snaží riadiť potápajúcu sa loď sama. "Každá firma musí počítať s tým, že nenájde partnera na odchod z burzy a že bude musieť fungovať samostatne," hovorí analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu. Je však zvláštne, že prepúšťanie prichádza v rovnakom čase, ako predstavenie nového modelu telefónu, BlackBerry Z30. "Znamená to, že manažment má veľmi zlý výhľad, čo sa týka budúcnosti firmy," podotýka analytik Radim Dohnal zo Saxo Bank.


BlackBerry Z30
Novinka Z30 však podľa vývoja akcií trhy nenadchla. Ich cena mierne klesla. Predpokladá sa, že mobilná novinka bude rovnakým prepadákom ako predchádzajúci "krízový" model, dotykový BlackBerry 10. "Trh navyše špekuluje, že predajná cena novinky bude nízka, čo bude mať veľmi zlý vplyv na tržby," upozorňuje Dohnal. Z BlackBerry 10 sa totiž za posledný štvrťrok nepredali ani tri milióny kusov, čo je v porovnaní s ostatnými výrobcami veľmi málo. Na porovnanie, ďalší problémový výrobca, fínska Nokia, predala za posledný štvrťrok viac ako šesť miliónov telefónov z prémiového radu Lumia.

"Nový model je signál, že firma nehádže uterák do ringu," upozorňuje analytik Menčík s tým, že keby BlackBerry s predstavovaním nových modelov skončila, znamenalo by to jej koniec. "Hoci si nemyslím, že nový model bude mať úspech, BlackBerry nemá inú možnosť, ako skúšať to stále dookola," dodáva analytik.

Firma prechádza ozdravným procesom a k tomu patrí aj prepúšťanie. Medzitým však rokuje o predaji či inej forme záchrany. "Tieto dve udalosti môžu pokojne plynúť vedľa seba. Musia byť pripravení na to, že jeden z plánov zlyhá," hovorí Menčík.

01 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 07:57