StoryEditor

Najväčšie šance má Tymošenková

23.02.2014, 22:59
Vývoj na Ukrajine. Galina Zelenko, expertka z kyjevského Inštitútu politických a etnických štúdií, pre HN:

Ukrajina zažila najdramatickejší víkend od získania nezávislosti spred 23 rokov. Dokážete odhadnúť, čo bude nasledovať teraz?

V najbližších dňoch bude rozhodujúce to, aké kroky a reformy podnikne parlament. V prvom rade musí schváliť vládu a potom prijať nový volebný systém. Ľudia, ktorí sú na Majdane, sa totiž nerozídu, kým Ukrajina súčasný volebný systém nezmení.

Môže s tým byť problém? V tejto otázke nie sú predsa jednotní ani jednotliví predstavitelia opozície...

Preto sa na výsledok tohto hlasovania čaká s takým veľkým napätím. Ak totiž poslanci súčasný systém nezmenia, vypukne nová vojna medzi Majdanom a parlamentom. Už teraz vidno, ako sa v rámci jednotlivých strán preskupujú sily, takže celá vec je ešte otvorená. Ale ja verím, že k dramatickej situácii, akej sme boli svedkami v posledných dňoch, už nedôjde.

Zvrhnutý prezident Viktor Janukovyč sa skrýva na neznámom mieste. Existuje reálna šanca, že by sa ešte pokúsil zamiešať karty?

Janukovyč je už jednoznačne mimo akejkoľvek hry o moc. A to preto, že ho opustili najvplyvnejší ľudia. Uvedomili si, že on už je len históriou. Nezostal mu žiadny spojenec, ktorý by ho dokázal vrátiť späť k moci.

Čo sa teda od Janukovyča dá ešte očakávať?

Nanajvýš len to, že bude iniciovať rôzne provokácie namierené proti súčasnej opozícii. Mohlo by dôjsť k rôznym útokom na Majdane, ktoré by financoval práve Janukovyčov tábor. Ale, samozrejme, všetky takéto kroky by zo strany bývalého prezidenta boli iba neoficiálne.

Kto sa podľa vás stane novým ukrajinským lídrom?

Najväčšie šance zo všetkých kandidátov má podľa môjho názoru expremiérka Julia Tymošenková. Je obeťou Janukovyča, ľudia ju rešpektujú a majú ju radi. Samozrejme, negatívom je, že patrí medzi predstaviteľov klanovej politiky.

A čo Vitalij Kličko?

Spolu s Tymošenkovou bude ľudí priťahovať aj Kličko. A to z toho dôvodu, že celý čas stál na Majdane a podržal demonštrácie. Ale Kličko nemá toľko stúpencov ako Tymošenková. Preto reálne šance vidím väčšie u nej.

Dostanú sa do hry o moc aj ultranacionalisti z Pravého sektora, ktorí sa na Majdane postarali o najväčšie zrážky s vládnymi silami?

Akurát cez víkend som s nimi hovorila. Oni už viackrát povedali, že nemajú záujem o vysoké politické funkcie. Ich ambíciou je skôr neformálne vstupovať do politiky.

Oranžová revolúcia spred desiatich rokov skončila veľkými spormi medzi jej lídrami a následným návratom Janukovyča k moci. Nehrozí, že sa opoziční lídri pohádajú aj teraz?

Taký scenár, aký Ukrajina zažila v roku 2004, už nehrozí. Konflikty medzi jednotlivými opozičnými stranami síce vidno aj teraz, ale ide skôr len o drobné nedorozumenia. V každom prípade situácia je dnes úplne iná, než pred desiatimi rokmi. Aj ľudia majú od opozície úplne iné očakávania než počas oranžovej revolúcie. Takže si nemyslím, že súčasní lídri by boli ľuďmi, ktorí by chceli spôsobovať nejaké konflikty.

Hovorí sa tiež o veľkej hrozbe rozpadu Ukrajiny na proruský východ a proeurópsky západ...

Tento problém je vytvorený umelo a vo veľkej miere zvonka. Na Ukrajine nemáme žiadne podmienky na nejakú federalizáciu alebo separatizmus. Nie je na to potenciál. Základnou úlohou budú reformy, ale rozhodne nie rozpad Ukrajiny.

01 - Modified: 2006-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kapitál Erste stúpol po využití opcií
01 - Modified: 2024-05-29 14:26:03 - Feat.: - Title: Ruské drony cielili na mesto Nikopol. Dvaja civilisti zahynuli, terčom útoku sa stala sanitka 02 - Modified: 2024-05-29 11:20:50 - Feat.: - Title: Ruské útoky v štyroch rôznych ukrajinských oblastiach si vyžiadali sedem mŕtvych 03 - Modified: 2024-05-29 11:01:10 - Feat.: - Title: Putin radil, kto má viesť Ukrajinu namiesto Zelenského, vytiahol článok 111 ústavy. Kyjev sa mu vysmial 04 - Modified: 2024-05-29 09:53:36 - Feat.: - Title: Rusko pozastavilo výmeny zajatcov s Ukrajinou. Na vine sú za vlasy pritiahnuté požiadavky Kyjeva, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-05-29 08:58:42 - Feat.: - Title: Muž v Poľsku údajne zháňal informácie o vojenskom vybavení pre Ukrajinu, môže si odsedieť až osem rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 16:59