StoryEditor

Podniká sa u nás stále horšie. Najväčším problémom sú súdy

11.06.2014, 18:11
Autor:
tasr, stltasr, stl

Kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku v 1. štvrťroku 2014 podľa hodnotení podnikateľov naďalej klesala, hoci sa tempo zhoršovania za posledný rok postupne spomaľuje. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), je 64,6 bodu, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu kvartálu pokles o 2,6 %.

Najvýraznejšie sa prepadla už piatykrát po sebe vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. "Pod negatívne hodnotenie sa okrem pretrvávajúcich problémov podpísala blížiaca sa voľba predsedu Najvyššieho súdu SR, pričom opätovná kandidatúra doterajšieho predsedu vyvolala vo verejnosti i medzi podnikateľmi negatívne reakcie. Optimizmus neprinieslo ani ohlásenie prípravy ústavných zmien s cieľom obnovenia dôveryhodnosti justície," priblížil výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina.

Uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom je už tretí štvrťrok druhou najviac klesajúcou položkou. Negatívne sú podľa Kičinu vnímané predovšetkým nevyšetrené kauzy a podozrenia z korupcie, ako aj prípady, keď sa pre procesné chyby dostávajú obžalovaní na slobodu. K horšiemu hodnoteniu prispelo tiež mimoriadne dovolanie ministra spravodlivosti v korupčnom prípade bývalého košického mestského poslanca. Podnikatelia boli kritickí aj k preferovaniu politiky udeľovania štátnych stimulov investorom pred celoplošným zlepšovaním podnikateľského prostredia.

Treťou najhoršie hodnotenou položkou sa stala byrokracia a s ňou súvisiace prieťahy v konaní na úradoch a výkazníctvo. "Zhoršené hodnotenie vyplýva z dlhodobého nadmerného administratívneho zaťaženia a nových povinností spojených s kontrolnými výkazmi a zákonom o ochrane osobných údajov, ktorý bol síce novelizovaný s cieľom odstrániť časť povinností, no podľa podnikateľov naďalej spôsobuje nadmernú záťaž," vysvetlil riaditeľ PAS.

Počas prvého štvrťroku si najviac polepšili informačná otvorenosť podnikov a ich vzťah k životnému prostrediu. "Znamená to, že i napriek zhoršovaniu externých podmienok na podnikanie dokážu podniky zlepšovať svoje fungovanie a vnútorné procesy a takýmto spôsobom brzdiť celkový prepad kvality podnikateľského prostredia," dodal Kičina. Spomedzi externých faktorov si hodnotenie zlepšila stálosť a predvídateľnosť kurzu eura, cenová stabilita či prístup k finančným zdrojom, za čo podľa podnikateľov môžu nižšie úroky a lepšie podmienky splácania.

01 - Modified: 2006-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie dane bánk môžu pocítiť ľudia
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie 03 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 04 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 05 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:33