StoryEditor

Kyjev chce ďalšiu pomoc s plynom

13.08.2014, 00:00
Od svojho plánu si Ukrajina sľubuje nižšie ceny.

Ukrajina pozná spôsob, ako predísť plynovej kríze. Spoločnosť Naftogaz navrhuje, aby západoeurópski odberatelia platili Moskve za plyn už na rusko-ukrajinskej hranici. Tí by následne mohli tento plyn predať Ukrajincom za nižšiu cenu a Gazprom by ich nemohol vydierať. Ukrajinský parlament včera navyše spravil prvý krok k tomu, aby vláda v Kyjeve mohla udeliť Rusku sankcie. Najväčšia hrozba sa týka práve prepravy plynu. Ukrajina hrozí, že môže stopnúť tranzit cez svoje územie. Pocítilo by to aj Slovensko – museli by sme dovážať plyn zo Západu a pološtátna firma Eustream by prišla o zisky z prepravy.

1. Kyjev chce ústupok od Rusov

Ak by Rusi predali plyn napríklad nemeckým firmám už na svojej hranici s Ukrajinou, kupec by mohol ďalej predať plyn Ukrajine za výhodnejšiu cenu, než akú od nej žiada Moskva. Vďaka tomu by v zime nehrozilo, že by Ukrajinci museli odoberať pre seba plyn určený pre Európu. Pred piatimi rokmi Rusi preto stopli prepravu plynu cez územie nášho východného suseda a mali sme problém s nedostatkom komodity.

Problém ukrajinského plánu, ako sa dostať k lacnejšiemu plynu, spočíva v tom, že ho najprv musí odobriť Moskva. „Tento nápad si vyžaduje úpravu súčasných kontraktov,“ vyhlásil pre agentúru Interfax eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Práve ruský Gazprom má podpísané zmluvy so západoeurópskymi odberateľmi. Podľa týchto dohôd je prepravovaný plyn na ukrajinskom území stále ruským majetkom. Až na hraniciach Európskej únie sa stáva vlastníctvom odberateľov, ktorí zaň Rusom platia.

2. Ukrajina hrozí sankciami

Jednou z možností, ako donútiť Rusov ustúpiť, je podľa Kyjeva hrozba sankcií. Tamojší parlament včera v prvom čítaní schválil nový zákon, podľa ktorého bude môcť vláda použiť až 26 trestov na Moskvu. Tým najvýraznejším má byť zastavenie tranzitu ruských komodít cez ukrajinské územie. „Zatiaľ je to len forma istého strašenia zo strany Kyjeva,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Okrem plynu Ukrajina prepravuje z Ruska aj ropu či uhlie. Slušne však zarába najmä na tranzite plynu a ropy. Ak by teda tento tranzit stopla, prišla by o pomerne veľké zisky. Rusi by však na druhej strane neboli schopní plniť svoje záväzky o dodávkach plynu do Európskej únie. Ukrajinský Naftogaz predvčerom odkázal, že chce pokračovať v preprave ruského plynu do Európy. Zároveň však naznačil aj možnosť nákupu plynu na ukrajinsko-ruskej hranici.

3. Hrozba ďalšej krízy

Ak by Ukrajina naozaj stopla tranzit plynu cez svoje územie, Slovensko by muselo dovážať plyn z Česka a Rakúska. Český prepravca plánuje zvýšiť prepravnú kapacitu smerom na Slovensko o sedem percent. „Slovenský plynárenský priemysel, ako aj prepravná spoločnosť Eustream, sú na túto možnosť pripravené,“ odkázala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Eustream by v takom prípade zrejme prišiel o príjmy z prepravy. Otázne je, ako by sa presne zmenila cena plynu. Ak by kvôli Ukrajine bolo v západnej Európe menej komodity, jej cena by logicky vzrástla.

Kríza však hrozí aj v prípade, že Ukrajina nezastaví dodávky cez svoje územie. Ak by mala nedostatok plynu v zime, mohla by sa zopakovať situácia z roku 2009 a riešením pre Slovensko by bol opäť spätný tok zo Západu. Tretí scenár počíta s tým, že Rusi ustúpia a dovolia Európe predávať Ukrajincom plyn za nižšiu cenu. V takom prípade by sa ukázal ako zbytočný projekt reverzného toku na slovensko-ukrajinskej hranici, do ktorého Eustream investuje približne 20 miliónov eur. Práve vďaka plynovodu majú západoeurópski odberatelia dodávať plyn Ukrajine.

01 - Modified: 2006-09-14 05:45:00 - Feat.: 0 - Title: Kontrolóri zo Štúrovského daňového úradu brali úplatky
01 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 02 - Modified: 2024-05-01 20:12:00 - Feat.: - Title: Kyjev chce zvýšiť objem plynu v zásobníkoch v prospech európskych firiem o 60 percent 03 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:57