StoryEditor

Národný futbalový štadión môže meškať aj dva roky

31.07.2014, 00:00
Výstavba. Rozhodnutie o tom, či je stavba športoviska, obchodov, kancelárií a bytov v súlade s územným plánom, si prokuratúry prehadzujú.

Mala to byť výkladná skriňa slovenského športu. Dnes nie je jasné, či vôbec niekedy bude. Rozhodnutie o projekte Národného futbalového štadióna sa opäť odďaľuje. Nie je totiž jasné, či neporušuje územný plán hlavného mesta. Po tom, čo sa jeho výstavbou začala nedávno zaoberať Krajská prokuratúra v Bratislave, sa prípad presunul na Generálnu prokuratúru. A následne zas na Okresnú prokuratúru Bratislava III. Až tá má určiť, či je stavba štadióna v poriadku. „A to najmä s akcentom na záväznú časť platného územného plánu ku dňu vydania rozhodnutia o umiestnení stavby,“ uviedla pre HN za Generálnu prokuratúru hovorkyňa Jana Tökölyová.

Z listu prokuratúry, ktorý majú HN k dispozícii vyplýva, že povolenie, ktoré vydala mestská časť Nové Mesto, naozaj nemuselo byť v poriadku. Nemohlo totiž vychádzať z územného plánu, ktorý v tom čase už neplatil, konštatuje prokurátor Slavomír Filipčík. Mesto totiž menilo pravidlá výstavby až neskôr.

Celý problém pritom spočíva v tom, že v pôvodnom zámere spred piatich rokov bola len jedna administratívna budova a menšia nákupná zóna. V zmenenom projekte z apríla 2012 už však boli štyri budovy, a to aj s 18-poschodovým hotelom. Predmetom sporu je, či takúto zmenu povoľoval vtedajší územný plán.

Dvojročné meškanie

Ak by prokuratúra vyhovela podnetu občana, ktorý na nesúlad upozornil, v hre by bolo aj stopnutie celého projektu. Podľa právnikov by sa tým totiž mohlo zrušiť aj vydané stavebné povolenie, čím by sa celý schvaľovací proces vrátil na úplný začiatok. A podľa Tomáša Kormana, právnika advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c, by to znamenalo aj výrazné oneskorenie. „Ak bude potrebné vo veci zmeniť územný plán alebo územné rozhodnutie, celý proces až do vydania stavebného povolenia by zrejme trval asi dva roky,“ odhadol. Mohlo by to byť však aj dlhšie. Záviselo by to od toho, pre aké konkrétne nedostatky by bolo rozhodnutie zrušené. Celý proces však spomaľuje aj prehadzovanie si prípadu medzi prokuratúrami.

Podnikateľ Ivan Kmotrík, ktorý za výstavbou štadióna stojí, zatiaľ nevie, či by do projektu šiel znova, ak by sa ocitol znova na začiatku. „Na situáciu sa pozriem, keď padne rozhodnutie,“ reagoval pre HN.

Chyby nikto nepripúšťa

Kto v tomto prípade pochybil, bude musieť povedať až prokuratúra. Nikto zo zúčastnených si totiž vinu nepripúšťa. Kým magistrát hlavného mesta odkázal, že jeho postup bol v poriadku, rovnako reagovala aj mestská časť. „Pred zmenami územného plánu, ako aj po zmene bola táto plocha určená pre funkciu športu, telovýchovy a voľného času,“ povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Zmeny územného plánu v decembri 2012 sa podľa neho netýkali lokality Tehelné pole, kde má štadión stáť.

Kedy by mohla prokuratúra rozhodnúť, jej hovorca nevedel spresniť. Nejde pritom o jediný dôvod zabrzdenia výstavby. Naďalej totiž zostáva nedoriešená otázka vlastníctva príjazdových ciest. Hoci mestské zastupiteľstvo ju malo vyriešiť už na júnovom rokovaní, presunula sa na september.

01 - Modified: 2006-08-28 15:03:51 - Feat.: 0 - Title: Centrum v Galante sa stalo najväčším výrobným závodom Samsungu v Európe
01 - Modified: 2024-01-28 12:46:32 - Feat.: - Title: Slovan ulovil zaujímavé meno. Na Tehelné pole prichádza bývalý kapitán Dunajskej Stredy 02 - Modified: 2022-01-02 09:15:48 - Feat.: - Title: V roku 2022 bude pre Bratislavu priritou doprava. Chceme otvorenú samosprávu, zdôraznil Vallo 03 - Modified: 2020-09-07 09:27:53 - Feat.: - Title: Slovan potvrdil nového trénera. Tím povedie Slovinec 04 - Modified: 2020-08-17 12:42:38 - Feat.: - Title: Šéf J&T Real Estate: Projekty musia bežať. Nebudeme sedieť a pozerať sa na idúci vlak 05 - Modified: 2020-07-17 11:33:58 - Feat.: - Title: "Ja neviem, či je to zakliate." Známy architekt pomenoval kľúčový problém Bratislavy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:24