StoryEditor

Humenné je v hre o veľké investície

22.12.2013, 23:00
Priemysel. Expanziu ohrozuje spor o teplo (ilustračná snímka).

Dve veľké investície do svojej fabriky a príchod novej spoločnosti ohlasuje v Humennom majiteľ firmy Nexis Fibers Marco Marchetti. Vec má však zatiaľ jeden háčik. Plány podľa Švajčiara môže zdržať alebo ohroziť spor radnice a priemyselného parku Chemes o investície do výroby tepla. „Jeho cena totiž v našom energeticky náročnom biznise výrazne ovplyvňuje náklady,“ spresnil Marchetti.

120 nových miest

V novom roku chce Marchetti v humenskom závode investovať 2,7 milióna eur do výroby moderných vlákien typu Ekopol pre automobilky. „Ide o špeciálny typ, ktorý vyrábame ako jedni z mála na svete. V automotive je dnes veľmi žiadaný,“ spresnil. Nová linka súčasnú výrobu v Humennom zdvojnásobí. V roku 2015 chce Švajčiar investovať ďalších 2,5 milióna eur. Tentoraz pôjde o novú výrobu. „Ide tu o produkciu jemných, tiež špeciálnych vlákien pre športové oblečenie,“ spresnil. Má ísť o dodávky pre prestížne značky, ako napríklad Mammoth. Vzhľadom na stupeň automatizácie investície k súčasným 350 pracovníkov v Nexise pribudne len niekoľko nových. Marchetti však hovorí o ďalších dvoch projektoch, ktoré potešia aj úrad práce. „Rokujeme a sme predbežne dohodnutí s jedným z našich odberateľov vlákien, že umiestni svoju výrobu v humenskom parku,“ vysvetľuje. Názov firmy zatiaľ nechce prezradiť. „Chce tu zamestnať 120 ľudí. Výroba sa týka automotive,“ spresnil. Ďalších približne 20 miest má vzniknúť vo výrobe bývalého podniku Twisty, ktorú na začiatku roka pod svoje krídla prebral práve Nexis.

Riziko zdraženia

Elektrinu a vodnú paru pre Nexis vyrába priemyselný park Chemes podnikateľa Jána Molnára. Ten kúpil Chemes po predaji mäsokombinátu Mecom investičnej skupine Penta. „Náklady na tieto vstupy prekračujú pätinu celkových nákladov, preto je ich prípadné zdraženie rizikom,“ spresňuje Marchetti. Riziko zvýšenia cien energií pre podniky v priemyselnom parku je pritom podľa podpredsedu predstavenstva Chemesu Františka Chvostáľa reálne a spôsobuje ho mesto Humenné. „Napriek dohodám už dva roky neinvestuje do opráv rozvodov, čo prináša tepelné straty a zvyšuje náklady,“ hovorí.

Marchetti však tvrdí, že plány rozvoja výroby v Humennom má nakreslené na 10 rokov dopredu. Spoločnosť získal ešte v roku 2009. Minulý rok ho vo Švajčiarsku v ErnstandYoung nominovali na podnikateľa roka. Ročne tržby firmy presahujú sto miliónov eur.

Humenné sa bráni

Primátorka Humenného Jana Vaľová reaguje, že v Humennom je teraz jedna z najvyšších cien tepla. „Preto sme dali vypracovať analýzu. Tá hovorí, že paroplynový cyklus by bol najvhodnejším riešením,“ dodala. Tvrdí, že Chemes má projekt cyklu už niekoľko rokov na stole a nekoná. Neopravené rozvody Vaľová zdôvodňuje tým, že Chemes tu neposkytnutím technických údajov neumožnil vyhlásenie súťaží na vykonanie prác. Mesto si na investovanie do opráv takisto dalo podmienku znížiť teplo aspoň o jedno percento. Podpredseda Predstavenstva Chemesu František Chvostáľ potvrdzuje, že stavebné povolenie na paroplynový cyklus platí do roku 2015.„Bez garancie odberu sa za takejto situácie však do takejto investície nepustí žiadny podnikateľ,“ povedal. Za najvážnejšie Chvostáľ označuje to, že kroky mesta Humenné smerujú k odpojeniu väčšiny bytov a budov v meste od centrálneho vykurovania Chemesom. „Takto môžeme stratiť polovicu odberateľov a výroba energií sa môže stať stratovou,“ dodal. Chvostáľ nevyučuje, že v takom prípade sa Ján Molnár rozhodne pre odchod a park zavrie. „V parku pracuje 1800 ľudí, firmy vytvárajú obrat 200 miliónov eur. Postupu mesta nerozumieme,“ dodal. Podľa neho radnica ohrozuje doterajšie miliónové investície do výroby tepla. Tie predpokladajú odber tepla mimo parku do roku 2020.

Postreh HN

Ak sa majiteľ bytu v Humennom zmluvne niekomu nezaviazal, jeho právo vybrať si vykurovanie, aké chce, musí ostať sväté. Na druhej strane, ak by mu odpojenie od centrálneho zdroja nemalo priniesť nejaký extra úžitok a malo spôsobiť problémy kľúčovým zamestnávateľom, nebolo by to múdre. Do akej miery sú odpájaním ohrozené pracovné miesta, môžu vyčísliť profesionálne energetické audity. Možno tu oceniť postup Chemesu, ktorý odpovedá na všetky otázky a vysvetľuje svoj pohľad. Pre ľudí a biznis by bolo najlepšie, ak by tu mesto Humenné zodvihlo rukavicu a pustilo sa do priamej argumentačnej konfrontácie s ich číslami. Najlepšie spolu na jednom pódiu pred divákmi. Pretože diskusia cez médiá a písomné reakcie sú pre vyjasnenie vecí menej efektívne. Ak by nebodaj nejaké osobné spory, neschopnosť komunikovať, či obchodné záujmy energetických audítorov mali pochovať sľubné projekty aj švajčiarskych investorov, pre mesto a ľudí v chudobnej prešovskej župe by to bola najväčšia katastrofa.(toti)

01 - Modified: 2005-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V nezamestnanosti hneď za Poľskom
01 - Modified: 2024-03-13 11:26:05 - Feat.: - Title: Výrobu tepla v Humennom ohrozuje podľa mesta spor medzi Chemesom a Východoslovenskou energetikou 02 - Modified: 2024-03-06 15:30:03 - Feat.: - Title: NAKA zasahovala v Humennom. Jednu osobu obvinili z terorizmu a extrémizmu, má ísť o študenta 03 - Modified: 2024-02-02 13:36:26 - Feat.: - Title: Budova mestského úradu v Humennom sa po minuloročnom zemetrasení dočkala opráv 04 - Modified: 2024-01-18 13:45:21 - Feat.: - Title: Humenné investovalo do modernizácie materských škôl, mesto znižuje energetickú náročnosť budov 05 - Modified: 2023-11-07 11:20:18 - Feat.: - Title: Exzástupca šéfa mestskej polície v Humennom Kocan ide do väzenia. Za úplatok dostal päť rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:44