BývanieDreamstime
StoryEditor

Niečo medzi Airbnb a realitkou. Česi mieria do Bratislavy

16.01.2017, 23:00
Flatio má uľahčiť hľadanie prenájmu na pár mesiacov. Po Slovensku má nasledovať expanzia do ďalších 20 štátov Európy.

Český startup Flatio vstupuje na Slovensko. Brnianska spoločnosť, ktorá už takmer rok pôsobí na domácom trhu a v súčasnosti i vo Viedni, ponúka prenájom nehnuteľností, no len na jeden až šesť mesiacov. „Ponuku prenajať si bývanie v Bratislave spúšťame začiatkom februára, keď budeme mať v ponuke desiatky bytov. V súčasnosti na Slovensku prebieha kampaň zameraná na majiteľa bytov,“ hovorí pre HN zakladateľ a generálny riaditeľ Flatia Radim Rezek.

Cieľom startupu je vlastne prepojiť majiteľov nehnuteľností s nájomníkmi a zaviesť technológie na trh s prenájmami. K tomu patria napríklad virtuálne prehliadky, správcovské aplikácie alebo podpis zmluvy online. No i koniec kauciám. Flatio si následne z nájmu účtuje od majiteľa nehnuteľnosti päť percent.

Reakcia realitných kancelárií
Startup sa vo svojich začiatkoch pokúšal zamerať i na dlhodobé prenájmy, no títo majitelia nemajú podľa Rezeka radi zmeny. Jeho ponuku teda odmietli. Vyšiel až ďalší pokus – stredne dlhé bývanie. „Zahraniční manažéri i študenti, digitálni nomádi alebo tiež ľudia, ktorí potrebujú dočasné bývanie z dôvodu rekonštrukcie vlastnej nehnuteľnosti,“ menuje klientov, ktorí vyhľadávajú bývanie na niekoľko mesiacov, Radim Rezek.

Realitné kancelárie sa novinky neboja. „Nezaoberáme sa krátkodobým prenájmom nehnuteľností,“ vysvetľuje prevádzkový riaditeľ realitnej siete Directreal Emil Barbuščák. Pridávajú sa aj ďalší. „Ak sa nás to nejako aj dotkne, tak určite nie vážne,“ reaguje Alexander Krajnak z medzinárodnej realitnej siete RE/MAX. A konkurencie sa neobáva ani riaditeľ internátov Družba Ivan Daňo. No uznáva, že niektorého zahraničného študenta, ktorý na Slovensko príde na jeden semester, nevyhovuje mu internátny štandard a má chuť si priplatiť, môže takáto ponuka osloviť. Konkurovať realitným kanceláriám nateraz odmieta aj Radim Rezek. „Tí stredne dlhé bývanie neponúkajú a my zatiaľ ponuky dlhodobého bývania nezvažujeme,“ tvrdí.

Masívna expanzia
Flatio začínalo s ponukami bytov v najväčších českých mestách – v Prahe a Brne. Koncom minulého roka sa presunul do Viedne. „Bratislavu vnímame ako významné stredoeurópske mesto s veľkým potenciálom prenájmov na pár mesiacov,“ hovorí o najbližšom cieli Radim Rezek. Startupu sa podľa jeho slov darí dobre a na Slovensku vo svojich plánoch nekončí. „V tomto roku by sme chceli rozšíriť ponuku do ďalších dvadsiatich európskych krajín a stať sa tak službou, vďaka ktorej si v hlavných európskych metropolách prenajmete bývanie,“ dodáva Rezek.

Investičná skupina pre online svet
Radima Rezka a jeho tím podporila niekoľkými miliónmi korún investičná skupina Enern. Tá je u našich západných susedov známa podporou startupov a ďalších online subjektov. Svoje podiely má napríklad už v projektoch ako Slevomat.cz, i v jeho slovenskej verzii Zlavomat.sk, online supermarket Rohlik.cz, platobná služba Twisto či v portáloch na hodnotenie lekárov, s možnosťou rezervácie návštevy, vrátane ZnámyLekář.cz. Okrem online sveta pôsobí skupina v Poľsku aj v energetike.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:44