Na snímke poslanec NR SR Robert Fico. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Banky budú mať historický zisk. Spolu s vládou by mali pomôcť ľuďom, vraví Fico

30.06.2023, 14:52
Autor:
TASRTASR

Úrokové sadzby hypoték reagujú najmä na cenu dlhodobých zdrojov, napríklad na vývoj výnosov dlhodobých 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov, ktoré od roku 2022 vzrástli viac ako v iných krajinách eurozóny.

Banky na Slovensku budú mať v roku 2023 historický zisk na úrovni jednej miliardy eur. V tejto situácii by mali pomáhať ľuďom pri splácaní hypoték, a to prostredníctvom opätovného zavedenia štátnej bonifikácie hypotekárnych úverov a bankového odvodu. Na piatkovej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico.

"Mrzí ma, že banky neprijali naše pozvanie na odborné riešenie tohto problému. Myslia si, že zodpovednosti ujdú," povedal Fico. List od bánk o zvýšení úročenia hypotekárneho úveru podľa Fica do roku 2025 príde 400-tisíc ľuďom. Sadzby budú výrazne vyššie, splátky úverov sa tak majú zvýšiť o niekoľko stoviek eur.

image

Fico potvrdil, že Smer bude paralelne sčítavať hlasy pri parlamentných voľbách

Bonifikácia bude prvé, čo chce Smer-SD urobiť, ak bude po septembrových parlamentných voľbách v novej vláde. Štát by sa na takejto bonifikácii mal podľa Fica podieľať vo výške 2 percent, banky 1 percento alebo 2 percentá. Platila by podmienka príjmu vo výške 1,3-násobku priemernej mzdy a maximálna výška úveru, na ktorú by sa vzťahovala pomoc, by bola 100-tisíc eur. Pomoc by fungovala päť rokov s tým, že ak by sa situácia na trhu stabilizovala, podmienky by sa zmenili.

K téme zvyšovania sadzieb pri hypotekárnych úveroch sa nedávno vyjadrila Slovenská banková asociácia. Úrokové sadzby hypoték reagujú podľa asociácie najmä na cenu dlhodobých zdrojov, napríklad na vývoj výnosov dlhodobých 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov, ktoré od roku 2022 vzrástli viac ako v iných krajinách eurozóny. "Zodpovedná konsolidácia verejných financií novej vlády tak v konečnom dôsledku môže mať pozitívny vplyv aj na vývoj úrokových sadzieb úverov na bývanie," uviedla SBA.

SBA sa zároveň vyjadrila, že je otvorená diskutovať o téme vplyvu rastúcich úrokových sadzieb na refixované hypotéky na pôde Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet za účasti predstaviteľov NBS a Ministerstva financií SR. "Vzhľadom na to, že uvedená téma sa stáva predmetom predvolebnej kampane politickej strany, sa predstavitelia SBA nebudú stretávať s jednotlivými politickými stranami špeciálne v tomto období," avizovala asociácia.

01 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 02 - Modified: 2024-05-08 10:48:42 - Feat.: - Title: Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti 03 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 04 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 05 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 16:32