”Spoločnosť má pripravený detailný projekt vrtu, pripravujeme sa na verejné obstarávanie,” priblížil projekt prvej geotermánej elektrárne na Slovensku predseda predstavenstva PW Energy Milan Jankura. FOTO: TASR/Veronika Mihaliková
StoryEditor

Na východe postavia prvú geotermálnu elektráreň na Slovensku, pokryje spotrebu 20-tisíc domácností

24.08.2023, 14:40
Autor:
TASRTASR

So začiatkom vrtných prác sa počíta na jar 2024 a elektráreň by mohla byť dokončená v roku 2026. Celková výška investície v rámci prvej etapy projektu dosahuje 65 miliónov eur.

Spolupráca a podpora pri rozvoji využívania geotermálnej energie s ambíciou vzniku zeleného priemyselného parku na území Prešovského samosprávneho kraja je deklaráciou memoranda o vzájomnej spolupráci.

VIDEO: Predseda Predstavenstva PW Energy Milan Jankura o spolupráci s Prešovským krajom na výstavbe geotermálnej elektrárne. ZDROJ: TASR

Vo štvrtok ho v Prešove podpísali zástupcovia kraja a spoločnosti PW Energy, ktorá v Ľuboticiach v okrese Prešov plánuje realizovať výstavbu prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku.

Iniciatíva nadväzuje na projekt geotermálnej elektrárne, ktorý prešiel úspešne procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA. Cieľom je priniesť do regiónu obnoviteľný zdroj energie a výrobu zelenej elektriny či tepla, ako i ďalšie nadväzujúce rozvojové a investičné aktivity.

"PSK je, samozrejme, pripravený s pomocou pri výstavbe infraštruktúry. Sme svedkami skokových nárastov energií a tento projekt naozaj môže pomôcť obyvateľstvu, ale aj firmám a priemyslu náklady na energie znížiť," povedal predseda prešovskej župy Milan Majerský, ktorý kandiduje v septembrových parlamentných voľbách. 

Kraj sľúbil podporu

Dodal, že ročne tento projekt dokáže ušetriť 65-tisíc ton CO2, takže bude tiež príspevkom pri znižovaní emisií.

"Spoločnosť má pripravený detailný projekt vrtu, pripravujeme sa na verejné obstarávanie, ale keďže nie sú zatiaľ vyhlásené žiadne výzvy a nie je ani jasná schéma, do ktorej by sa zapojili, tak zatiaľ nemáme prečo spustiť verejné obstarávanie, pretože nevieme podmienky," uviedol Milan Jankura, predseda Predstavenstva PW Energy.

Kraj sa s investorom dohodol na tom, že projekt výstavby geotermálnych elektrární podporí v rámci svojich kompetencií vrátane prípadných navrhovaných zmien v územných plánoch mesta a dotknutých obcí.

Investor, naopak, poskytne súčinnosť pri nadväzujúcich investičných zámeroch a tiež umožní odber tepla využiteľného pre súčasné mestské či obecné budovy, ale aj prípadné nové objekty, respektíve komerčné projekty. 

image

Vizualizácia geotermálnej elektrárne pri Prešove. FOTO: TASR/Veronika Mihaliková

Prieskumný vrt

V projekte pilotnej geotermálnej elektrárne na Slovensku bude účelom prieskumného vrtu s predpokladanou konečnou hĺbkou 3500 - 4000 metrov overenie hlbinnej geologickej stavby a hydrogeotermálnych pomerov v území.

Prieskumný geotermálny vrt sa v prípade overenia vhodných parametrov využije ako definitívny objekt, produkčný vrt na dlhodobé čerpanie geotermálnych vôd s využitím na výrobu zelenej elektriny a s možnosťou dodávky tepla. V rámci prvej etapy projektu sú plánované celkovo tri produkčné vrty.

Vyrobená elektrina predstavuje podľa spoločnosti objem zodpovedajúci ročnej spotrebe približne 20-tisíc domácností. Zostatkové teplo z procesu môže slúžiť na vykurovanie viac ako 6000 domácností.

Celková výška investície v rámci prvej etapy projektu dosahuje 65 miliónov eur. So začiatkom vrtných prác sa počíta na jar 2024 a elektráreň by mohla byť podľa Jankuru dokončená v roku 2026.

01 - Modified: 2024-04-23 11:39:40 - Feat.: - Title: Diaľničiari začali raziť tunel Okruhliak za takmer 350 miliónov. Dokončiť sa má do štyroch rokov, vraví Ráž 02 - Modified: 2024-04-22 15:59:28 - Feat.: - Title: Primátor Prešova avizuje stiahnutie bodu o hazarde z programu zastupiteľstva 03 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:30