Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinské obilie má iba tranzitovať, nesmie nekriviť náš trh, zhodli sa slovenskí europoslanci

15.09.2023, 17:10
Autor:
TASRTASR

Hovorkyňa Eurokomisie vo štvrtok uviedla, že exekutíva Únie bude do poslednej chvíle hľadať vhodné riešenie. Tiež vo štvrtok bulharský parlament odhlasoval zrušenie zákazu dovozu agrokomodít z Ukrajiny.

V piatok o polnoci vyprší zákazu dovozu pšenice, kukurice, repky a slnečnice z Ukrajiny, ktorý začiatkom roka zaviedla Európska komisia na žiadosť Bulharska, Poľska, Maďarska, Rumunska a Slovenska. O situácii cez týždeň hovorili aj poslanci Európskeho parlamentu, pričom slovenskí europoslanci chcú riešenie, ktoré ochráni aj záujmy Ukrajiny, aj našich farmárov, informuje spravodajca TASR.

Hovorkyňa Eurokomisie vo štvrtok uviedla, že exekutíva Únie bude do poslednej chvíle hľadať vhodné riešenie. Tiež vo štvrtok bulharský parlament odhlasoval zrušenie zákazu dovozu agrokomodít z Ukrajiny a následne Kyjev vyzval ostatné krajiny Európskej únie, aby nasledovali príklad Bulharska a znovu otvorili svoje hranice pre dovoz obilia z Ukrajiny.

image

Ruská blokáda ukrajinských prístavov "musí prestať". Predseda Rady Únie označil ponuku Moskvy za cynickú

Peter Pollák uviedol, že Slovensko ani Európa nepotrebujú ukrajinské obilie, ktoré smeruje do Afriky. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to umožnili, ak nie po mori, tak po súši. Nie som však zástancom toho, aby obilie zostalo na území Slovenska, lebo to likviduje našich poľnohospodárov," vysvetlil. Podľa jeho slov treba nájsť spôsob, ako zamedziť špekulantom v ich snahách predávať lacnejšie obilie v Európe.

 

Michal Wiezik (Obnovme Európu) tiež poukázal na záväzky Únie pre bezpečný tranzit ukrajinského obilia na tretie trhy. "To, že vznikla situácia, že slovenské, poľské či maďarské sklady sa plnia ukrajinským obilím, nebolo v pláne. Ide o špekulácie na domácom trhu. Niekto to lacné obilie skupuje. Toto je problém, na ktorý sa treba zamerať," povedal. Ak sa embargo Európskej únie pre ukrajinské obilie nepredĺži, tak by podľa neho malo spĺňať všetky limity kvality platné v Únii, a ak by to deformovalo vnútorný trh, eurokomisia musí nájsť nejaké riešenie.

Vladidmír Bilčík (EPP) tvrdí, že táto situácia je výsledkom ruskej agresie voči Ukrajine a blokády čiernomorských dopravných ciest. Vyslovil sa za európske riešenie, ktoré uspokojí vývozcov z Ukrajiny, európskych prepravcov obilia a poteší aj africké krajiny.

image

Európska únia zvažuje dotovanie prepravy ukrajinského obilia cez okolité krajiny. Slovensko dovoz zakázalo

"Európska komisia musí nájsť spôsob, ako garantovať bezpečný spôsob prepravy cez konkrétne železničné uzly. To obilie bude zapečatené pred vstupom do Európskej únie, aj cez územie Únie až po prístavy na juhu, kde sa naloží na lode do Afriky. Peniaze dostane ukrajinský exportér aj prepravcovia vrátane tých slovenských," vysvetlil. Dodal, že to posledné, čo by mala Európska únia robiť, je zatvárať hranice s Ukrajinou a predlžovať embargo, zároveň však Únia musí dokázať chrániť svoj vnútorný trh.

Europoslanec Robert Hajšel v europarlamente hovorí o dovoze ukrajinského obilia a jeho tranzite cez Európsku úniu. VIDEO: TASR/Jaromír Novak

Robert Hajšel (S&D) súhlasí s európskou podporou vývozu ukrajinského obilia, to by sa však malo dostať do svojho cieľa a nezostávať na našom domácom trhu. "My si vieme obilie vypestovať sami, ale za vyššiu cenu ako na Ukrajine. Ukrajinské obilie na našom trhu je škodlivé pre farmárov a našlo sa aj obilie, ktoré nespĺňalo štandardy Európskej únie," pripomenul. Súhlasí s tým, aby eurokomisia na ďalšie obdobie predĺžila embargo, ktoré vyprší v piatok a ktoré platí pre štáty susediace s Ukrajinou. "V tomto duchu očakávam aj nové návrhy eurokomisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojcziechovského. Aby sme ulahodili Ukrajine, ktorá má z vývozu obilia devízy, ale aby sme ochránili aj našich farmárov, náš trh a nezničili našich pestovateľov," odkázal.

01 - Modified: 2023-09-08 09:40:39 - Feat.: 1 - Title: Ruská blokáda ukrajinských prístavov "musí prestať". Predseda Rady Únie označil ponuku Moskvy za cynickú 02 - Modified: 2023-09-06 12:54:33 - Feat.: 1 - Title: Export agrokomodít z Ukrajiny vzrástol v auguste takmer o pätinu 03 - Modified: 2023-08-20 07:27:28 - Feat.: 1 - Title: Európska únia zvažuje dotovanie prepravy ukrajinského obilia cez okolité krajiny. Slovensko dovoz zakázalo
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:47