Interiér poškodeného domu po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. FOTO: TASR/Maroš Černý
StoryEditor

Zemetrasenie na východe spôsobilo miliónové škody, stále nahlasujú ďalšie

11.10.2023, 18:47
Autor:
TASRTASR

Najviac hlásení pochádza z okresov Humenné, Vranov nad Topľou, Stropkov či Medzilaborce. Škody budú hradené v súlade s poistnými podmienkami z poistenia nehnuteľnosti a domácnosti.

V pondelok večer zasiahlo východné Slovensko zemetrasenie so silou 4,9 lokálneho magnitúda. Klienti poisťovne Uniqa stále nahlasujú škody po zemetrasení. V zasiahnutej oblasti eviduje poisťovňa 107 nahlásených udalostí s predbežným odhadom výšky škôd viac ako milión eur. Informovala o tom hovorkyňa Uniqa Beata Lipšicová.

"Klienti najčastejšie hlásia popraskané múry, steny, omietky, sadrokartón, poškodené komíny, strechy a presklené balkóny, takisto aj poškodenie vecí zo zariadenia domácnosti, teda nábytok či spotrebiče," priblížil riaditeľ oddelenia likvidácie Uniqa Daniel Červenka.

Silu zemetrasenia posúdia vedci

Najviac hlásení pochádza z okresov Humenné, Vranov nad Topľou, Stropkov či Medzilaborce. Škody budú hradené v súlade s poistnými podmienkami z poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. Silu otrasov zemetrasenia na Slovensku bude posudzovať Slovenská akadémia vied.

image

Kostoly v Jankovciach a Nižnej Sitnici zbúrajú, poškodilo ich zemetrasenie

SAV na základe analýz určí stupeň otrasov podľa stupnice EMS 98 pre jednotlivé obce, v ktorých vznikli škody. Pri posudzovaní podmienok pre vyplatenie poistného plnenia pri škodách spôsobených zemetrasením záleží na konkrétnej poisťovni, či vezme do úvahy silu zemetrasenia.

Poisťovňa Uniqa má zemetrasenie ako živelné riziko v rámci základného balíka poistenia nehnuteľnosti aj domácnosti, bez ohľadu na jeho intenzitu alebo seizmické stupne. Každý klient s uzavretým ktorýmkoľvek balíkom poistenia domova Uniqa má tak kryté živelné riziká.

Rýchle riešenie

Poisťovňa Allianz zatiaľ zaregistrovala 468 škôd spôsobených zemetrasením. Klientov vyzýva poslať fotografie poškodení pre čo najrýchlejšie vyriešenie každej škody. "Chápeme, že v tejto chvíli klienti potrebujú čo najrýchlejšie vyriešiť vzniknuté škody, preto nebudeme čakať na oficiálne potvrdenie výsledného stupňa zemetrasenia, ale každú škodu, ktorá bude niesť známky poškodenia zemetrasením, budeme riešiť individuálne," uviedol Martin Škultéty z odboru likvidácie poistných udalostí Allianz.

image

Zemetrasenie na východe zničilo domy aj utrhlo loď, mimoriadna situácia platí v celom Prešovskom kraji

Svojim klientom bude poisťovňa Union poskytovať poistné plnenie po preukázaní škôd. Počas utorňajšieho dopoludnia evidovala Union deväť hlásených škôd. Hovorkyňa poisťovne Kristína Baluchová však uviedla, že predpokladá výrazné zvýšenie tohto počtu. Poisťovňa nemá hlásenú totálnu škodu na stavbe, ide o parciálne poškodenia na úrovni obvodového plášťa, predbežný odhad škody je zatiaľ približne na úrovni 3000 eur. Uniqa odporúča klientom, aby boli opatrní a nepúšťali sa ihneď do opráv nehnuteľností, ak to nie je nevyhnutné.

Hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní Eva Jacková  uviedla, že poisťovne sumarizujú škody a nahlásených je niekoľko stoviek udalostí. K utorku presahovali škody po zemetrasení dva milióny eur.

01 - Modified: 2023-10-11 10:01:06 - Feat.: 1 - Title: Kostoly v Jankovciach a Nižnej Sitnici zbúrajú, poškodilo ich zemetrasenie 02 - Modified: 2023-10-11 07:55:25 - Feat.: 1 - Title: Zemetrasenie na východe Slovenska spôsobilo doteraz škody za viac než dva milióny eur 03 - Modified: 2023-10-10 14:21:20 - Feat.: 1 - Title: Zemetrasenie na východe zničilo domy aj utrhlo loď, mimoriadna situácia platí v celom Prešovskom kraji
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:57