Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková (v strede). FOTO: Katarína Kincelová
StoryEditor

Trináste dôchodky: Pellegrini dostal ku kandidatúre darček od Tomáša, ten vyrába rukojemníkov, tvrdí PS

21.11.2023, 13:59
Autor:
TASRTASR

Problémy a potreby dôchodcov sú podľa poslankyne Lucie Plavákovej komplexnejšie ako jednorazová finančná pomoc a mimovládne organizácie v mnohých oblastiach suplujú štát.

Je zrejmé, že minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) chce zavedením 13. dôchodkov doručiť kampaňový darček do prezidentských volieb pre predsedu jeho strany Petra Pellegriniho.

Vyhýba sa však pritom odpovediam na otázky, ktoré súvisia so zmenami v dôchodkovom systéme, vyhlásila v utorok predsedníčka ľudskoprávneho výboru Národnej rady Lucia Plaváková (PS).

Na výbore sa malo opätovne diskutovať o návrhu na zmeny v daňovej asignácii pre mimovládne organizácie z dôvodu potreby získania zdrojov na plnohodnotné 13. dôchodky.

Časť týchto peňazí sa má získať zmenou vo vyplácaní rodičovských dôchodkov, namiesto odvodov majú ísť práve z asignovanej časti dane z príjmov ich detí. Rovnako ako minulý týždeň však výbor nebol uznášaniaschopný. 

Plaváková: Je to škodlivý návrh

"Minister Tomáš svojím škodlivým návrhom robí rukojemníkov z mimovládnych organizácií, ktoré vykonávajú záslužnú činnosť a pomáhajú okrem iných aj seniorom, na ktorých pán minister tvrdí, že mu tak záleží. Na ľudskoprávnom výbore sme s ním chceli už druhýkrát diskutovať spoločne so zástupcami a zástupkyňami mimovládnych organizácií. Minister Tomáš však opätovne zabezpečil, aby výbor nebol uznášaniaschopný," vyhlásila Plaváková.

Na výbore neboli prítomní poslanci koaličných strán, ktorých je väčšina.

Problémy a potreby dôchodcov a dôchodkýň sú podľa poslankyne komplexnejšie ako jednorazová finančná pomoc a mimovládne organizácie v mnohých oblastiach suplujú štát. Občania a občianky si tak zaslúžia odpovede na viaceré otázky.

Hlas chce plnohodnotný 13. dôchodok

"Ako chce seniorom a seniorkám zabezpečiť dostupnosť sociálnych služieb, či starostlivosť v odkázanosti? Ako nahradí výpadok financií rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením? A kto bude rozhodovať o tom, že mimovládna organizácia je ušľachtilá? Bude to nejaká komisia? Ako chcú zaručiť jej nestrannosť?" spýtala sa Plaváková.

Koaličná strana Hlas-SD sa snaží o presadenie plnohodnotného 13. dôchodku. Jej predstavitelia aj v utorok zopakovali, že z technických dôvodov nedôjde k jeho vyplateniu tento, ale až budúci rok.

V súčasnosti sa vypláca ako sociálna dávka vo výške 50 až 300 eur podľa príjmu jednotlivých dôchodcov. Minister práce preto predložil a vláda už schválila jednorazový príspevok vo výške 150 eur, ktorý sa má vyplatiť ešte tento rok.

Parlament by mal návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní. Suma príspevku by sa pritom mala navýšiť na 300 eur.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:41