Vodná elektráreň a plavebné komory na Vodnom diele Gabčíkovo. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Legislatíva nereaguje na energetickú krízu. Podporovatelia obnoviteľných zdrojov žiadajú zmeny

23.11.2023, 17:46
Autor:
TASRTASR

Asociácia žiada o novelizovanie zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby, zákona o energetike a navrhuje tiež odstrániť nesúlad v zákone o spotrebnej dani.

Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie žiada o novelizovanie niektorých energetických zákonov. Svoju žiadosť adresovala Ministerstvu hospodárstva. Informoval o tom podpredseda Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie František Bednár.

Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie žiada o novelizovanie zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby, zákona o energetike a navrhuje tiež odstrániť nesúlad v zákone o spotrebnej dani z elektriny so zákonom o energetike.

Záťaž pre podnikateľov

"Uvedené zákony v súčasnosti adekvátne nereagujú na energetickú krízu, enormnú záťaž podnikateľského prostredia, samospráv a občanov Slovenskej republiky ohrozených energetickou chudobou," uviedla Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie v žiadosti.  

Predstavitelia Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie sú presvedčení, že Slovensko by potrebovalo podobnú novelu energetického zákona, akú prijala začiatkom tohto roka Česká republika.

image

Firmy majú už len 16 dní na zmenu dodávateľa elektriny, ktorou môžu ušetriť tisíce eur aj stovky ton emisií

Takáto novela by podľa nich bola politicky významným krokom s medzinárodným dosahom. "Rovnako sme presvedčení, že by to prispelo ku konsolidácii predošlou vládou rozvrátených verejných financií, pretože energia vyrobená obnoviteľnými zdrojmi nebude dotovaná regulovanými cenami a dotáciami zo štátneho rozpočtu," uviedli predstavitelia Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie v žiadosti.

Podľa asociácie prax potvrdzuje, že schvaľovací proces pripojenia lokálneho zdroja energie trvá z dôvodu byrokratickej záťaže mesiace, pritom inštalácia fotovoltického zariadenia trvá niekoľko dní.

Nižšie náklady

"Fotovoltické zariadenia by mohli znižovať náklady na energie, tak ako je to v Českej republike, Poľsku a ďalších štátoch, kde proces realizácie fotovoltického zariadenia​ trvá nepomerne kratšie," pripomenula Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie

Ako ďalej poukázala, práve lokálne zdroje s výkonom nad desať kilowattov tvoria väčšinu inštalácií pre samosprávy, školy, verejné inštitúcie a podnikateľské subjekty. Avšak ich realizáciu najviac brzdí podľa Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie súčasná legislatíva.

Navrhuje preto novelizovať zákon minimálne v takom rozsahu ako u českých susedov, "kde novela v súlade so stratégiou Európskej únie uľahčuje výstavbu obnoviteľných zdrojov energie, pretože umožňuje prevádzku obnoviteľných zdrojov energie s inštalovaným výkonom do 50 kW bez licencie od energetického úradu", uviedla Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie​ v žiadosti pre ministerstvo hospodárstva.

Problémom, ktorý komplikuje, brzdí a predražuje proces pripojenia fotovoltického zariadenia​, je podľa Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie aj to, že k realizácii lokálnych zdrojov s výkonom nad 100 kW sa vyžaduje pripojenie do Integrovaného systému distribučnej spoločnosti a tiež elektromer s diaľkovým odpočtom.

Ako dodala, riešiť sa to pritom dá aj trojfázovým smart elektromerom s wifi spínačom a webovou aplikáciou, a to s minimálnymi nákladmi do výšky maximálne 400 eur. Navrhuje preto, aby pri fotovoltickom zariadenis výkonom do 500 kW postačovalo prevádzkovateľovi poskytnúť distribučnej spoločnosti prístupové údaje k webovej aplikácii s podporou pre mobilné telefóny.

01 - Modified: 2023-11-23 23:13:36 - Feat.: 0 - Title: Firmy majú už len 16 dní na zmenu dodávateľa elektriny, ktorou môžu ušetriť tisíce eur aj stovky ton emisií 02 - Modified: 2023-11-23 10:11:48 - Feat.: 0 - Title: Rozmýšľate, ako ušetriť na kúrení? HN vám prinášajú rady a tipy odborníkov 03 - Modified: 2023-11-22 12:33:15 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci podporujú jadrovú energetiku. Na reaktory s nulovými emisiami si však ešte počkáme
01 - Modified: 2024-04-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Sporíte sa o vlastníctvo studne? Advokát radí, ako vyriešite túto situáciu 02 - Modified: 2024-04-25 13:30:00 - Feat.: - Title: Na prevádzku studne potrebujete isté dokumenty. Ktoré sú to? 03 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Predčasná penzia býva aj východiskom z núdze. Aby ste mali na ňu nárok, musíte splniť niekoľko podmienok 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte studňu a používate ju na pitné účely? Nezabudnite si vodu pravidelne kontrolovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:56