Projekt Southbank prinesie aj kancelárske a obchodné priestory. GRAFICKÝ NÁHĽAD: Penta
StoryEditor

Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou

26.03.2024, 11:57
Autor:
TASRTASR

Investor plánuje zatraktívniť časť územia projektu Southbank ešte pred začiatkom výstavby, a to ešte tento rok.

Investorská spoločnosť Penta Real Estate predstavila detaily projektu Southbank na území bratislavskej Petržalky. Vyrásť má na južnom brehu Dunaja medzi Starým mostom, Mostom Apollo a Prístavným mostom. V najbližších týždňoch chce predložiť dokumentáciu pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Projekt bude rozdelený na etapy, začiatok výstavby prvej z nich je plánovaný koncom roka 2026. Prioritou má byť ochrana životného prostredia.

Pozemky projektu Southbank sa totiž nachádzajú v blízkosti územia európskeho významu Bratislavské luhy, ktorého súčasťou je aj chránený areál Soví les. "Projekt však do týchto území nijakým spôsobom priamo nezasahuje a je od nich oddelený protipovodňovou hrádzou a trvalými trávnymi porastmi," ubezpečuje spoločnosť.

Fauna a flóra

V oblasti flóry boli napríklad identifikované ekologicky významné stromy a fragmenty lužného lesa. V rámci fauny identifikovali odborníci napríklad včelu, ktorá síce nie je druhom európskeho významu, ide však o vzácny a málo preskúmaný druh.

Realizovať sa majú tiež opatrenia na presklených fasádach budov, ktoré budú rešpektovať migračné trasy vtákov, aby sa minimalizovalo riziko ich nárazu.

Séria konkrétnych odporúčaní a zmierňujúcich opatrení sú výsledkom niekoľkomesačných terénnych prieskumov. Riešiteľský kolektív pozostával z členov Botanického ústavu a Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied, katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia.

image

Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad)

Projekt bude rozdelený do viacerých etáp, pričom realizácia podobného rozsahu počíta s časovým harmonogramom približne na desať rokov. Momentálne je v rámci architektonickej štúdie v príprave prvá etapa. Nachádzať sa má na pozemkoch západne od Mosta Apollo a priniesť má päť rezidenčných objektov doplnených o jednu kancelársku budovu.

Na územie bola v roku 2022 vyhlásená medzinárodná architektonicko-urbanistická súťaž, víťazom ktorej sa stali zahraničné architektonické ateliéry Snöhetta a Studio Egret West v spolupráci s lokálnym ateliérom gro architekti.

Architektonický návrh pracuje zároveň s verejnými priestormi či fragmentmi existujúcej zelene a terénom. Tým umožňuje vznik ďalších ťažiskových bodov územia vo forme tzv. bowls.

Urbánna zeleň

Projekt pracuje s koncepciou piatich bowlov. Herný bowl a oddychový bowl sú umiestnené pri hrádzi a maj poskytovať možnosti pre aktívny oddych. Lesný bowl má prostredníctvom zelene oddeliť verejný priestor od dopravného uzla pod Mostom Apollo.

Kultúrny bowl bude ukončením veľkého centrálneho parku smerujúceho z územia Nového Lida a piaty, športový bowl, aktivuje priestor pod Mostom Apollo v tesnej blízkosti hrádze.

Navrhovaný projekt si vyžiada zmenu územného plánu. "Pôvodný územný plán je starý takmer 20 rokov a potreba jeho zmeny je nevyhnutná pre vybudovanie kompaktného a pešieho tzv. 15-minútového mesta," skonštatoval výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko Juraj Nevolník.

image

Slovensko nie je jediné. Od ruského uránu sa nevedia odstrihnúť ani USA, Kremľu stále platia miliardy

Dôraz sa má klásť na pešiu, cyklistickú a verejnú dopravu či urbánnu zeleň, reaguje sa tiež na aktuálne výzvy spojené so zmenou klímy. Do územia sa má tiež zaviesť električka.

Zmenou sa má taktiež rušiť obtokový kanál Dunaja v inundačnom území, ktorý nie je podľa spoločnosti z vodohospodárskeho hľadiska potrebný, ale neumožňoval zachovanie vodáckeho športu.

Investor plánuje zatraktívniť časť územia projektu Southbank ešte pred začiatkom výstavby, a to ešte tento rok.

01 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy, za akých podmienok a v akej výške dostanú hypotéku manželia, páry či slobodní? 02 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prezident lobista, prečo nie? 03 - Modified: 2024-03-25 14:10:40 - Feat.: 1 - Title: S kanceláriami sa roztrhlo vrece. Kmotríkov Grafobal chce stavať v Ružinove, nemusí sa mu to vyplatiť 04 - Modified: 2024-03-25 12:18:56 - Feat.: 1 - Title: Zabráňme skanzenizácii Európy 05 - Modified: 2024-04-10 11:52:49 - Feat.: 0 - Title: Pri opatrovaní sa inšpirujme Českom. V sociálnych službách sú značne pred nami, tvrdí Komora opatrovateliek
01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:41