Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Automobilový priemysel zasiahla kríza, zamestnávateľom chýbajú kvalifikovaní pracovníci

27.03.2024, 15:22
Autor:
TASRTASR

Ide najmä o ľudí s elektrotechnickým vzdelaním, ktorých firmy potrebujú v súvislosti s údržbou, so starostlivosťou o robotov či s automatizačnou a manipulačnou technikou.

Automobilky, ale aj ďalší zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú na nedostatok kvalifikovanej sily na Slovensku.

V automobilovom priemysle ide v súčasnosti najmä o ľudí s elektrotechnickým vzdelaním, ktorých firmy potrebujú v súvislosti s údržbou, so starostlivosťou o robotov či s automatizačnou a manipulačnou technikou. Iba Volkswagen Slovakia hľadá viac ako 200 takýchto pracovníkov, informovala v stredu spoločnosť.

"Situácia na trhu práce je v oblasti zamestnávania špecialistov na elektrotechnické a elektromechanické pozície v automobilovom priemysle mimoriadne napätá," uviedol Martin Menšík, riaditeľ komunikácie a vzťahov Alma Career Slovakia prevádzkujúceho portál www.profesia.sk. Svedčí o tom podľa neho aj záujem o túto prácu.

image

Hyundai vylepšil najpredávanejší model na Slovensku. Menej výkonu, viac technológií

"Zatiaľ čo v roku 2023 firmy hľadali tieto pozície viac ako 8000-krát, priemerný počet reakcií bol len päť uchádzačov o prácu," priblížil Menšík.

Vedúci oddelenia HR Business Partner/Klientske centrum vo Volkswagene Slovakia Zlatko Uhlík dodal, že vývoj v automobilovom priemysle so sebou prináša čoraz vyššie nároky na kvalifikovanú pracovnú silu.

image

Slovensko trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, vraví Fico. Hľadať ju bude v zahraničí

Ľudí s elektrotechnickým vzdelaním firma potrebuje okrem iného aj pri tzv. oživovaní a nastavovaní funkcionalít vyrobených vozidiel, ktoré sú čoraz sofistikovanejšie a softvérovo náročnejšie.

Bratislavská automobilka však nečaká iba na ponuku pracovného trhu a sama investuje do vzdelávania pracovnej sily.

Podľa generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andreja Lasza sa Volkswagen a jeho Duálna akadémia môžu pochváliť štatútom nadpodnikového vzdelávacieho centra pre automobilový priemysel, strojárstvo, elektrotechniku a automatizáciu. "Na Slovensku máme len dve takéto centrá a Duálna akadémia bola prvým z nich," pripomenul Lasz.

 

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-13 17:46:36 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky sú proti sankčným clám na dovoz čínskych elektromobilov, obávajú sa negatívnych dopadov 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:50