Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať?

14.04.2024, 11:10
Autor:
TASRTASR

Zákon týkajúci sa odstrelu medveďov je súčasťou návrhu programu schôdze, ktorý zverejnili na webe parlamentu. O zákone sa malo rokovať už skôr na mimoriadnej schôdzi, nakoniec ju zrušili.

Poslanci Národnej rady sa po vyše dvojmesačnej prestávke vrátia v utorok popoludní do lavíc. Na 12. schôdzi Národnej ardy ich čaká vyše 100-bodový program.

Riešiť by mali okrem iného aj ústavný zákon k téme odstrelu medveďov. Na riadnu schôdzu sa odsunul aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Aj viacero ďalších bodov sú návrhy presunuté z predchádzajúcej riadnej schôdze.

Odstrel medveďov

Zákon týkajúci sa odstrelu medveďov je súčasťou návrhu programu schôdze, ktorý zverejnili na webe parlamentu. O zákone sa malo rokovať už skôr na mimoriadnej schôdzi, nakoniec ju zrušili.

image

Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) hovoril, že chce nájsť na zákone zhodu s časťou opozície. Zákonom by sa mali stanoviť výnimky upravujúce prípady, keď je potrebné, aby ochrana medveďa hnedého ustúpila vyššiemu celospoločenskému záujmu, a to ochrane života a zdravia človeka.

Vláda chce, aby zákon parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe je aj novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie takisto z dielne envirorezortu. Návrh má zefektívniť procesy súvisiace s hodnotením vplyvov.

Peniaze pre obce

Poslanci majú riešiť niekoľko ekonomických zákonov. Samosprávy majú do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024.

Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, o ktorom by mala Národná rada rokovať v skrátenom konaní.

image

Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí

V zrýchlenom režime by mali poslanci prerokovať aj návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete.

Zrýchliť sa má príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, i tých, ktoré patria do TEN-T. Zmeny by sa mali dotknúť napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov a verejného obstarávania strategicky významných projektov.

Nové verejné obstarávanie

Zákonodarcovia by sa mali venovať aj vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní. Navrhuje sa v nej zjednotenie pravidiel pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10-tisíc eur na 50-tisíc eur.

Z poslaneckých návrhov by mal parlament prerokovať napríklad koaličnú novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá je v druhom čítaní. Na programe sú aj ďalšie návrhy týkajúce sa rezortu kultúry.

Poslanci za Smer-SD a Hlas-SD navrhujú cez novelu zákona o vysokých školách upraviť prístup k podpore tehotných študentiek a tiež študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov.

SNS chce, aby sa vďaka novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby označovali organizácie prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou".

V programe je aj niekoľko opozičných návrhov. PS predložilo napríklad novelu antidiskriminačného zákona. Týka sa problému platových rozdielov medzi ženami a mužmi. SaS chce presadiť zakotvenie dvoch možností vykonania umelého prerušenia tehotenstva - chirurgicky alebo medikamentózne.

KDH navrhuje napríklad rozšírenie okruhu osôb, ktoré by si mohli overiť registráciu zdravotníckeho pracovníka, i na širokú verejnosť. Poslanci klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú zriadiť inštitút školského ombudsmana.

Na programe majú poslanci aj voľbu člena Súdnej rady, ako i výročné správy viacerých štátnych organizácií.

01 - Modified: 2024-02-12 10:05:57 - Feat.: 1 - Title: Premlčacia lehota za znásilnenie bude 10 rokov, v Nemecku je 20. Preživšie nemusia dokazovať, že sa bránili 02 - Modified: 2024-01-26 16:41:40 - Feat.: 1 - Title: Danko tvrdí, že chce skrátiť parlamentnú diskusiu po vzore Slovinska. Smer súhlasí, Hlas sa vzpiera 03 - Modified: 2023-12-22 13:32:43 - Feat.: 1 - Title: Rozpočtová rada naznačuje, že Ficov rozpočet porušuje ústavné pravidlá: Prekračuje limit o 1,7 miliardy eur
01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 04 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 11:36