StoryEditor

Grékom už neustúpime, znie kritika z Nemecka

26.08.2012, 00:00
Autor:
laklak
Grécko nedostane odklad od Európy. Tvrdí to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Po návšteve gréckeho premiéra Antonisa Samarasa to tvrdí minister v rozhovore pre dnešné vydanie Tagesspiegel am Sonntag. "Postupom času to zvyčajne znamená aj viac peňazí," povedal na margo vyjadrenia Samarasa. Ten požadoval v piatok od nemeckej kancelárky v Berlíne "čas na nádych" pre svoju krajinu.

Ráno pred návštevou sa podobne kriticky Schäuble vyjadroval aj v nemeckom rádiu. Grécky premiér po návšteve Berlína pokračoval u francúzskeho prezidenta. François Hollande síce ubezpečil verejnosť, že Grécko zostáva členom eurozóny, no Samarasovi neustúpil.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble odmietol ústupky Grécku.

 

Ďalšiu možnosť ústupkov pre Grékov podmienil Hollande správou od inšpektorov tzv. Trojky. Tá má posúdiť, ako sa darí Grékom plniť svoje sľuby. Európa ju uvidí na konci septembra. "Akonáhle bude správa známa, akonáhle budú grécke záväzky ratifikované, potom urobí Európa to, čo bude potrebné," povedal Hollande.

Pripojil sa tak k názoru nemeckej kancelárky. Tá pri návšteve Samarasa povedala, že Grécko musí plniť svoje sľuby v oblasti konsolidácie rozpočtu. Jasne sa však vyslovila proti odchodu Atén z menovej únie. "Chcem, aby Grécko zostalo súčasťou eurozóny," povedala vtedy Merkelová.

Samaras sa pri svojich kolegoch posťažoval na pozíciu svojej krajiny. "Mnohí špekulujú na úkor Grécka. Tvrdia, že to nedokážeme a z eurozóny vystúpime. Ale my tam zostaneme," povedal Samaras počas návštevy Francúzska.

 

Grécky premiér Antonis Samaras bol na rokovaniach v Nemecku a Francúzsku. Ústupky však nevybojoval.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande vidia Grékov v eurozóne.

01 - Modified: 2005-05-09 06:03:00 - Feat.: 0 - Title: Tenis: Nadal vyhral vo finále turnaja ATP série Masters v Ríme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 07:29