StoryEditor

Ak Gréci splnia sľuby, Európa je pripravená konať

25.08.2012, 17:00
Autor:
laklak
Aktualizované | Francúzsky prezident Francois Hollande povedal, že Grécko musí ostať v eurozóne.

Grécky premiér Antonis Samaras si toto vyjadrenie vypočul po po asi hodinovom rozhovore s Hollandeom, ktorý absolvoval v Paríži ako súčasť svojho turné po Európe, počas ktorého chce získať viac času pre svoju krajinu na vykonanie drastických škrtov, ktoré majú zachrániť grécku ekonomiku.

Stretnutie s Hollandeom prichádza deň po tom, čo sa nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla so Samarasom v Berlíne a povedala, že očakáva, že Grécko splní svoje predchádzajúce záväzky. Zdôraznila, že Berlín chce, aby Grécko zostalo v eurozóne.

Hollande hovorí, že každé rozhodnutie o oneskorení škrtov musí počkať na správy inšpektorov tzv. "trojky". Tie majú prísť na konci septembra. "Akonáhle bude správa známa, akonáhle budú grécke záväzky ratifikované, potom urobí Európa  to, čo bude potrebné," povedal Hollande. Podľa jeho slov už nechce dostať otázku, ktorá má jasnú odpoveď. "Grécko stále v eurozóne," zdôraznil.

Grécky premiér Samaras ubezpečil svojho kolegu, že jeho kajina urobí všetko preto, aby splnila svoje záväzky a zotrvanie svojej krajiny v eurozóne bude považovať za európsky úspech. "Grécko je a zostane v eurozóne," odkázal Samaras tým, ktorí špekulujú o odchode krajiny z eurozóny.

 

Grécky premiér Antonis Samaras (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande počas spoločného vyhlásenia v Elyzejskom paláci

01 - Modified: 2005-05-08 22:09:20 - Feat.: 0 - Title: Nové céervéčko konzumuje už aj naftu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 02:24