StoryEditor

Sarkozyho sok sľúbil superdaň pre bohatých

28.02.2012, 23:00
Socialista Hollande (na snímke) chce vziať milionárom tri štvrtiny platu.

Francúzskym boháčom hrozí, že prídu o veľkú časť svojich platov. Socialistický favorit prezidentských volieb Francois Hollande totiž sľubuje, že ľuďom s príjmom nad milión eur ročne zvýši daň z príjmu na 75 percent. Francúzski podnikatelia sú z tohto zámeru v šoku. Niektorí avizujú, že ak sa tak stane, odídu do Švajčiarska alebo ďalších daňových prístavov.

Proti návrhu Hollanda sa vzbúrila aj pravica. Pripomína, že tento krok by mal presne opačný účinok, než aký od neho socialisti očakávajú. Rovnaký názor majú aj experti. „Zavedenie extrémnej dane malo podľa skúseností z minulosti vždy rovnaký efekt – pokles príjmu do štátneho rozpočtu. Bohatí finančníci by presťahovali sídla svojich spoločností a majetok presunuli do daňových rajov,“ povedala pre HN ekonomická analytička Markéta Šichtářová.

Sľuby v televízii
Ľavicový politik hovoril o vysokom zdaňovaní najbohatších Francúzov v najsledovanejšej francúzskej televíznej stanici TF1. „Som kandidát spravodlivosti. Vážim si prácu, zásluhy, ale neuznávam neslušné bohatstvo, ktoré nemá nič spoločné s talentom či inteligenciou. Nie je možné, aby mal niekto taký vysoký plat,“ vyhlásil Hollande.

Podľa neho možno hovoriť o škandále. Pripomenul, že Francúzi to považujú za nespravodlivosť. „Dozvedel som sa o výraznom zvýšení platov šéfov veľkých podnikov až na dva milióny eur ročne.“

Hollande už predtým sľúbil, že príjmy nad 150-tisíc eur ročne zdaní 45 percentami. Vyhlásenie socialistického kandidáta, ktorý by v aprílových voľbách podľa najnovších prieskumov porazil súčasného prezidenta Nicolasa Sarkozyho takmer o päť percent, vyvolalo medzi podnikateľmi ostrú kritiku. „Francúzsko potrebuje vytvárať podmienky vhodné na investície v podnikateľskej oblasti, preto nemôže dlhodobo uvažovať ako ostrov. O zavedení takejto dane treba hovoriť veľmi opatrne,“ povedal pre HN predseda Francúzsko-českej obchodnej spoločnosti Constantin Kinský, francúzsky biznismen so šľachtickou krvou žijúci v Česku.

Kritické ohlasy
Proti Hollandovmu návrhu je väčšina ostatných francúzskych strán. Centralistický politik Francois Bayrou, ktorý je ďalší z kandidátov na prezidenta, označil jeho milionársku daň za nelogickú. Ku kritike sa pridala aj krajne pravicová kandidátka Marine Le Penová. „Takéto vysoké zdanenie platičov daní je absurdné, vyženie do zahraničia špičkových ľudí,“ odkázala cez médiá.

S týmto odôvodnením prišiel po príchode k moci v roku 2007 aj prezident Sarkozy. Obmedzil preto dane pre najbohatších poplatníkov maximálne na 50 percent. V rámci riešenia pretrvávajúcej ekonomickej krízy však „daňový štít“, ako toto opatrenie nazval, minulý rok v lete zrušil.

Napriek odvážnym vyhláseniam ľavicového kandidáta považujú odborníci zavedenie milionárskej dane pre bohatých za málo pravdepodobné. „Hollanda, ako aj všetkých ďalších politických kandidátov podporujú bohatí finančníci. Bolo by preto zvláštne, keby po výhre vo voľbách zdanil svojich darcov. Je to dobrý populizmus, ktorý prinesie kandidátovi množstvo nových hlasov, no ekonomicky je to totálny nezmysel,“ dodala Šichtářová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 07:45