StoryEditor

Tsipras odstúpil. Grékov čakajú v blízkej dobe nové voľby

20.08.2015, 17:46
Grécky premiér Alexis Tsipras oznámil, že po ôsmich mesiacoch končí vo funkcii premiéra. Krajinu tak čakajú nové voľby.

Grécky premiér Alexis Tsipras v mimoriadnom televíznom príhovore oznámil svoju rezignáciu a vypísanie predčasných parlamentných volieb

V príhovore premiér kritizoval niektorých členov jeho vládnej strany Syriza, ktorí sa vyslovili za opustenie eura a návrat k drachme. Vyzval zároveň Grékov, aby jeho doterajšie snahy podporili.

Podľa platnej legislatívy by sa hlasovanie malo uskutočniť do jedného mesiaca. Zdroje z prostredia vlády už skôr informovali, že sa zrejme uskutočnia 20. septembra.

Zmluvy sa majú dodržiavať

Grécky premiér v príhovore obhajoval taktiku svojho kabinetu na rokovaniach s partnermi a vyhlásil, že krajina dosiahla napokon najlepšiu možnú dohodu, ktorá garantuje pomoc 86 miliárd eur z iných krajín eurozóny v priebehu troch rokov.

Napriek tomu Tsipras ďalej povedal, že nedosiahol s veriteľmi dohodu, ako si predstavoval. "Aby som bol úplne úprimný, nedosiahli sme takú dohodu, akú sme chceli. Sme ale povinní ju teraz dodržiavať," povedal.

Vo vládnej strane Syriza nastal rozkol pri schvaľovaní ďalšieho balíka pomoci od medzinárodných veriteľov. Časť strany, najmä krajne ľavicové krídlo, ďalšiu pomoc pre Grécko odmietla. Tsipras dohodu pretlačil parlamentom za pomoci opozície.

Tsipras uviedol, že bude o svojom rozhodnutí formálne informovať prezidenta Prokopisa Pavlopulosa i lídrov opozičných strán.

Chce skrotiť ultraľavičiarov

Predčasné parlamentné voľby v Grécku by mohli pomôcť zvýšiť podporu pre tretí záchranný program. Uviedol dnes na sociálnej sieti Twitter Martin Selmayr, šéf kancelárie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera.

"Rýchle voľby v Grécku môžu byť cestou k širšej podpore pre program z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), ktorý len nedávno podpísal premiér Alexis Tsipras," napísal Selmayr na Twitteri.

Grécky premiér Tsipras po mesiacoch odmietania nakoniec v júli akceptoval podmienky záchranného programu a začal zavádzať požadované reformy a úsporné opatrenia. Stratil však podporu časti poslancov vlastnej strany Syriza, preto dnes rezignoval.

Grécke médiá špekulujú, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Usiluje sa tiež o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov.

01 - Modified: 2007-08-27 20:30:38 - Feat.: 0 - Title: Sarkozy chce silnú Európu
01 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta 02 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:40