StoryEditor

Ukrajina uvalila moratórium na ruský dlh. Odmieta zaplatiť tri miliardy

18.12.2015, 14:07
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina uvalila "moratórium" na splatenie štátneho dlhu voči Rusku v sume troch miliárd dolárov (2,76 miliardy eur). Oznámil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Dlhopisy, ktoré Kyjev vydal pred dvoma rokmi, sú splatné 20. decembra a dnešné vyhlásenie znamená, že je Ukrajina nesplatí.

Moratórium bude platiť "do prijatia našich reštrukturalizačných návrhov, alebo do príslušného súdneho rozhodnutia", uviedol premiér. "Sme pripravení na právne kroky z ruskej strany," citovala Jaceňuka agentúra Reuters.

Ukrajina sa tento rok v októbri dohodla s väčšinou majiteľov dlhopisov na reštrukturalizácii svojho dlhu, ktorá zahŕňa odpis dlhu vo výške 20 percent a predĺženie splatnosti.

Rusko však požaduje splatenie celej hodnoty týchto cenných papierov. Dlhopisy vydala vláda zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča necelé dva mesiace predtým, ako bola zvrhnutá. Terajšia vláda zvažuje, že ich nesplatí.

Rusko sa odmieta s ukrajinskými dlhopismi zúčastniť dohody o reštrukturalizácii svojho dlhu u zahraničných veriteľov, pretože tento dlh nemá komerčný charakter, ale ide o oficiálnu štátne pomoc. Toto stanovisko Moskvy tento týždeň potvrdil ako správne aj Medzinárodný menový fond (MMF).

MMF nesmie poskytovať pomoc krajinám, ktoré neplnia svoje záväzky. Tento mesiac však s ohľadom na ukrajinský dlh voči Rusku MMF oznámil, že zmení pravidlá poskytovania úverov, aby mohol ďalej podporovať tie krajiny, ktoré nebudú schopné splácať dlh zahraničným vládam či medzinárodným inštitúciám.

Veriteľská krajina sa ale musí snažiť rokovať o reštrukturalizácii tohto dlhu. Ukrajina tak bude musieť prekonať mrazivé vzťahy s Ruskom a pokúsiť sa o dvojstrannú dohodu o dlhu.

V novembri ruský prezident Vladimír Putin Ukrajine navrhol reštrukturalizáciu dlhu, ktorá by spočívala v tom, že Kyjev bude mať na splatenie dlhu ďalšie tri roky. Zaplatil by v troch splátkach, z ktorých prvá by sa uskutočnila až v budúcom roku. Rusko na to ale požaduje západne garancie. Ukrajina na ponuku neodpovedala.

Ruský minister financií Anton Siluanov na začiatku tohto mesiaca vyhlásil, že po termíne splatnosti dostane Ukrajina desať dní na to, aby splatila dlh, alebo aby pristúpila na reštrukturalizáciu, ako ju navrhol Putin. Ak tak neurobí, začne Moskva proti Kyjevu právne kroky.


 

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 18:58