StoryEditor

Päť krajín, jeden plán, dva dni. Grécka dráma speje do finále

18.08.2015, 14:27
Autor:
Pavel PetrPavel Petr
Grécku znovu dochádza čas. 20. augusta má zaplatiť ďalšiu splátku, tentoraz Európskej centrálnej banke v objeme 3,2 miliardy eur.

Krajina premiéra Tsiprasa stále čaká na schválenie nového záchranného balíka od piatich členských krajín eurozóny pred tým, než môže dostať prvú tranžu pomoci z tretieho záchranného balíka.

Medzi krajinami, ktoré stále majú schvaľovanie pred sebou je také Španielsko. To v poslednej dobe zabralo a postupne sa dostáva z najväčších problémov. Dokonca sa upokojuje čiastočne aj veľmi rozpálená politická scéna, kedy radikálnejšie ladená ľavicová strana Podemos mierne stráca v predvolebných prieskumoch.

Súvisí to pravdepodobne so zlepšujúcou sa situáciou v krajine a sociálnymi istotami pre občanov. Hoci voľba pre španielsky parlament nie je povinná, premiér Rajoy zvolal zákonodarcov, aby hlasovali o balíku pomoci práve dnes o piatej popoludní.

Ďalšia krajina, ktorá bola veľmi ťažko skúšaná ekonomickou krízou a bude musieť prekúsnuť veľa horkosti po prekonaných bolestných reformách je Estónsko. Estónci si naplánovali hlasovanie o balíku na dnešok a to už rovno na druhú hodinu popoludní.

Okrem týchto krajín, ktoré ešte musia hlasovať, sa medzi tých, ktorí čakajú na hlasovanie radí aj náš západný sused - teda Rakúsko. V Rakúsku nebude program schvaľovať priamo parlament, ale parlamentná komisia pre tieto záležitosti. Ich schôdzka je tiež naplánovaná na dnešný deň. Malou obštrukciou, s ktorou sa možno stretne je možnosť, že si parlament vyžiada ešte rozpravu na danú tému, než sa bude komisia celou vecou zaoberať. A to je pre utorkový deň všetko.

V stredu bude jednať Holandsko počas mimoriadnej schôdze v Haagu a začne presne na poludnie. Avšak tým najväčším otáznikom zostáva Nemecko, ktoré má hlasovanie naplánované tiež na stredu a očakáva sa, že Bundestag program schváli, hoci existujú názory, že šéfka Angela Merkelová bude čeliť revolte svojich vlastných zákonodarcov zo svojej vlastnej strany.

Kto už balík schválil?

Tento pondelok schválila balík pomoci lotyšská eurounijná komisia. Podobne litovský kabinet tiež v pondelok dal programu pomoci zelenú. Fíni sa zachovali odlišne, keď parlamentná komisia udelila fínskej vláde plný mandát na to, aby program schválila, čo sa dá považovať v podstate za hotové "áno" tretiemu balíku pomoci. A Francúzi odsúhlasili návrh pomoci už v júli.

O balíku pomoci nemusia hlasovať nasledujúce krajiny - Belgicko, Cyprus, Írsko, Taliansko, Malta, Portugalsko, Slovensko a Slovinsko.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:40