StoryEditor

Zabudnite na akcie. Budúcnosťou firiem sú "IBM doláre"

03.06.2014, 09:45
Firmy majú pred sebou oveľa efektívnejší spôsob získavania financií ako sú akcie. Môžu vydávať vlastné peniaze.

Maltský psychológ a kognitívny vedec Edward de Bono je známy svojím konceptom laterálneho uvažovania, s ktorým prišiel v 60. rokoch. Preslávil sa dlhým zoznamom kreatívnych pohľadov uplatnených pri riešení starých problémov. V roku 2000 napríklad tvrdil, že arabsko-izraelský konflikt môže byť čiastočne odrazom agresivity, ktorú vyvoláva nedostatok zinku v potrave. Ďalším problémom, ktorému sa de Bono venuje, sú peniaze. Na začiatku 90. rokov popisoval v úvahe napísanej pre Centre for the Study of Financial Innovation tzv "IBM dolár".

"Následníci Billa Gatesa odsunú následníkov Alana Greenspana na druhú koľaj," písal de Bono s tým, že firmy by mali vydávať svoje peniaze rovnakým spôsobom, ako to robia vlády. Táto súkromná mena by teda bola krytá výrobkami a službami, ktoré firma poskytuje. IBM by teda mohla vydávať "IBM doláre", ktoré by teoreticky boli zameniteľné za jej výrobky, ale v praxi aj za iné peniaze. Aby taký systém fungoval, spoločnosti by sa museli naučiť pracovať s ponukou peňazí, aby nedošlo k tomu, že bude emitovať príliš veľa peňazí na príliš málo tovarov a služieb. Potom by sa totiž objavila inflácia. Firmy by ale mali byť schopné pracovať so svojimi peniazmi rovnako dobre ako vlády. Navyše tu nie sú voliči, ktorých tlaku by čelili.

Celý nápad sa na prvý pohľad zdá čudný, ale podľa môjho názoru je jednoduché si predstaviť, ako by celý systém fungoval. Začínajúce firmy by namiesto emisie akcií vydali peniaze, za ktoré by v budúcnosti bolo možné zaobstarať ich tovar alebo služby. Na začiatku by sa také peniaze obchodovali s veľkým diskontom, ktorý by odrážal riziká projektu. Neskôr by však ich hodnota rástla s tým, ako by sa firma rozbiehala. Mohlo by sa zdať, že milióny mien obchodovaných na menových trhoch by vytvorili nezvládnuteľný systém pre tých, kto by peniazmi skutočne chceli niečo platiť. Nemali by sme to však na starosť my, ale naše počítače či skôr naše mobilné telefóny, ktoré toho sú plne schopné.

Internet sa od 90. rokov rozvinul pravdepodobne oveľa viac, než de Bono predpokladal, a je schopný vysporiadať sa s potrebami 3,5 miliardy ľudí online. To zvyšuje pravdepodobnosť realizácie jeho vízie. On sám tvrdil, že nutnou podmienkou je "schopnosť počítačov komunikovať v reálnom čase a overovať si dôveryhodnosť protistrán". Teraz máme k dispozícii kombináciu mobilných telefónov a sociálnych sietí a verifikácia našej dôveryhodnosti je nákladovo efektívna aj pri malých transakciách. Všetko, čo je potrebné k vytvoreniu IBM dolárov, tak existuje.

Autorem je David GW Birch z Consult Hyperion.

Zdroj: FTAlphaville

01 - Modified: 2006-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti umenia
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: SAP, Dell či IBM vyvolali v Bratislave revolúciu, no je tu otočka. Slovenskú IT vlajku dvíhajú Košice a ESET 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 04 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:42