StoryEditor

Čína mieri na špicu. Do desiatich rokov bude vládnuť trhu

08.09.2014, 17:56
Čína za pozitívne predpovede vďačí najmä každoročne sa zvyšujúcemu hrubému domácemu produktu a dopytu spotrebiteľov.

Čínsky trh bude do desiatich rokov tým najväčším na svete. Značne si polepší aj India, ktorá predbehne Japonsko a bude tak tretia za druhými Spojenými štátmi. Predpovedá to vo svojej najnovšej analýze ekonomická spoločnosť IHS.

Čína za pozitívne predpovede vďačí najmä každoročne sa zvyšujúcemu hrubému domácemu produktu a dopytu spotrebiteľov. Práve ten by mal podľa analýzy v nasledujúcich desiatich rokoch rásť v priemerne o takmer osem percent ročne.

Čína predbehne Spojené štáty v nominálnom hrubom domácom produkte meranom v amerických dolároch. Hodnota HDP Číny by o desať rokov mala dosiahnuť 28,25 bilióna dolárov, zatiaľ čo amerického o takmer bilión dolárov menej,“ informuje analytická spoločnosť.

Moc Číny rastie
Tieto úvahy potvrdzujú aj ďalší experti. „Je pravdepodobné, že Čína sa stane číslom jedna, nasledovaná USA, Indiou a Japonskom,“ povedal pre HN Tomáš Holinka, analytik spoločnosti Moody´s Analytics.

Podiel čínskeho HDP na tom celosvetovom podľa ekonómov vzrastie z minuloročných 12 percent na rovnú pätinu v nasledujúcich 11 rokoch. „V roku 2025 bude Čína hrať oveľa väčšiu rolu, ako doteraz. Bude hlavnou hnacou silou svetového obchodu a investičných tokov,“ informuje v analýze Rajiv Biswas, popredný ázijský ekonóm.

Podobne ako čínsky HDP sa zvyšuje aj spotrebiteľský dopyt, ktorý minulý rok prekročil hranicu troch biliónov dolárov. Podobne stúpol aj spotrebiteľský dopyt obyvateľov Číny v zahraničí, ktorý narástol v minulom roku o viac ako štvrtinu. Dosiahol teda hodnotu 129 miliárd dolárov.

S tým, že čínska ekonomika napreduje, súhlasí aj Holinka. „Ak sa pozrieme na nominálne dáta, tak sú uvedené hypotézy pravdepodobné,“ vysvetlil.

Podľa reálnych dát však americký trh zostane stále jednotkou, pretože rýchlejší rast HDP v Číne a Indii spôsobuje vyššia inflácia, ako v USA a Japonsku. Férovejším ekonomickejším ukazovateľom je tak podľa analytika výpočet HDP na jedného obyvateľa, v ktorom by aj v roku 2024 mala najväčšou ekonomikou ostať tá americká.

Jiří Cihlář, analytik Next Finance, s predpoveďou spoločnosti IHS nesúhlasí. „Čínska ekonomika podľa nás v najbližších rokoch rozhodne spomalí tempo svojho rastu,“ povedal pre HN.

Podľa neho hospodárstvo najľudnatejšej krajiny sveta síce v posledných rokoch rástlo enormným tempom, no bolo to umelo priživované masívnym úverovaním. „V čínskej ekonomike sa teraz nachádza mnoho nerovnováh. To je názorne vidieť na realitnom trhu, ktorý je podľa nás pred prasknutím cenovej bubliny,“ vysvetlil Cihlář.

Príčinou, prečo sa Číne a Indii v súčasnosti darí a ich trhy rastú obrovskou rýchlosťou, je podľa Holinku rastúci počet obyvateľov týchto krajín. „Hlavným dôvodom je populačná explózia v Číne a najmä v Indii, ktorá povedie k vyššiemu spotrebiteľskému dopytu a tým k vyšším inflačným tlakom,“ vysvetlil.

Americké úrady uvádzajú Čínu ako najväčšieho spotrebiteľa a producenta energií na svete. „Rastúci dopyt po energiách, konkrétne kvapalných palivách, robí z Číny extrémne vplyvnú krajinu v celosvetovom energetickom trhu,“ konštatuje energetický úrad Eia.

India dobehne Japonsko
Podľa analýzy IHS si tiež značne polepší aj India. Tá by mala rásť spoločne s Čínou. Indický spotrebiteľský dopyt dosiahol v predošlom roku hodnotu 1,11 bilióna dolárov. Experti predpokladajú, že do roku 2023 to bude 4,26 bilióna, čím by krajina predbehla Japonsko o takmer jeden bilión.

Cihlář síce predpovedá spomalenie tempa rastu Číny, no indická ekonomika si podľa neho polepší. „Japonská ekonomika bude v najbližších rokoch stagnovať, no tá indická porastie dynamickejšie ďalej. Je preto pravdepodobné, že indická ekonomika v dlhšom období predbehne tú japonskú,“ vysvetlil Cihlář.

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Farmári dostanú oveľa viac
01 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 05 - Modified: 2024-04-05 14:03:59 - Feat.: - Title: Juhovýchodnú Áziu zasiahla vlna horúčav, zatvárajú školy a usychá úroda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:10