StoryEditor

Putin sa očisťuje pred svetom. Chystá záťah na pochybných miliardárov

03.12.2014, 10:36
Autor:
slsl
Rusi budú musieť priznať všetky zahraničné majetky, ktorými sa vyhýbajú plateniu daní doma.

Ceny ropy klesajú a z Ruska sa vylieva kapitál. Kremeľ preto pripravuje kobru na Ruských podnikateľov, ktorí sa vyhýbajú plateniu daní doma tak, že svoje firmy držia v zahraničí a daňových rajoch.

Bič na milionárov

Zákon, ktorý začne platiť prvého januára prinúti Rusov priznať vlastníctvo zahraničných majetkov, firiem a daní, ktoré z nich platia. Cieľom je dostať firmy z offshore lokalít a najmä dane z nich späť do Ruska a návrat kapitálu do krajiny. Analytici tento krok vysvetľujú potrebou peňazí v Rusku. Odčerpáva ich najmä slabý výkon ruskej ekonomiky, ktorý spôsobila veľmi nízka cena ropy a pokles rubľa. Ropa je v týchto dňoch na päťročnom minime a ruský rubeľ v pondelok zažil najstrmší denný prepad od roku 1998. Ropa (crude) pritom tvorí podľa štatistík univerzity MIT až 39 percent ruského exportu a rafinovaný petrolej 15 percent.

Ruská ekonomika si však nepočínala najlepšie ani predtým, než ju začala devastovať nízka cena ropy a v neposlednom rade aj sankcie od EÚ aj USA. „Na Kremeľ sa zosypali všetky krízy naraz. Tento zákon je preto postavený tak, aby dokázal kontrolu vlády nad celou situáciou,“ priblížila pre televíziu CNBC analytička Lauren Goodrich z výskumnej firmy Stratfor. Kremeľ už podľa nej v minulosti používal rôzne formy protikorupčnej kampane. Napríklad v roku 2003 si posvietil na ruských oligarchov a v roku 2013 zase na Rusov so zahraničnými kontaktami.

Američania firmy radšej stiahnu domov

Tento rok sa podľa ruského ministerstva hospodárstva očakáva, že z krajiny odíde asi 100 miliárd dolárov a zahraničné investície v Rusku sa majú znížiť až o 50 percent. Marlen Kružkov, ukrajinsko-americký právnik, ktorý zastupuje investorov do bývalého sovietskeho bloku pre CNBC uviedol, že jeho klienti sa nového nariadenia obávajú a chcú preto presunúť peniaze domov do USA. Niektorí z nich sa však rozhodli zákon ignorovať aj s rizikom jeho porušenia, pretože sú presvedčení, že Rusko nemá zdroje ani medzinárodné páky na to, aby ich riadne monitorovalo a donútilo zákon dodržať. Iní zase volia cestu „bieleho koňa“. Chcú sa dostať mimo dosahu zákona prostredníctvom prostredníka, na ktorého prepíšu svoje majetky. „Iste, je to riskantné, keďže tretia strana môže prakticky prebrať kontrolu nad vašimi aktívami, ale mnohí klienti sa domnievajú, že je to menšie riziko, ako padnúť pod ruku Kremľu,“ povedal Kružkov.

Kremeľ sa chce ukázať v dobrom svetle

Právnik z firmy Rheem Edward Mermelstein, ktorý spravuje majetky a investície ruských klientov v USA pre rovnakú televíziu povedal, že takýto zákon je iba na efekt. „Podľa toho, kto riadi zákonodárny proces, môže mať takýto zákon iba dva účely. Buď chce niekoho pochovať alebo ukázať, že Rusko nie je taká skorumpovaná krajina, ako sa všeobecne predpokladá,“ povedal advokát. Podľa neho by sa mal nového zákona báť každý, kto má mimo Ruska značné množstvo aktív. „Naraz sa ukáže, koľko Rusov má majetky, firmy a nehnuteľnosti mimo Ruska. Samozrejme bude nasledovať otázka kde ste na to vzali. Otvorí to Pandorinu skrinku. Ukáže sa, koho sa ruská vláda snaží potopiť a myslím, že uvidíme mnoho zatknutých,“ dodal.

01 - Modified: 2007-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O čo sa snaží Sarkozy
01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-20 21:34:38 - Feat.: - Title: Zelenskyj poďakoval USA za „správnu cestu“. Viac Ukrajincov zomrie, hrozí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:08