StoryEditor

Úvery môžu Slovákom zlacnieť

05.11.2013, 22:59
O lacnejšie pôžičky pre ľudí sa môže postarať Európska centrálna banka, ktorá zrejme oznámi zníženie úrokových sadzieb.

Úspora 1500 eur pri hypotéke na dvadsať rokov za nehnuteľnosť v hodnote 100-tisíc eur. Takto môžu už v najbližších mesiacoch zlacnieť úvery pre ľudí, aj pre firmy. O také zníženie sa môže postarať Európska centrálna banka, ktorá pravdepodobne už zajtra oznámi nižšie úrokové sadzby. Tie by sa tak dostali na rekordne nízku úroveň. Už dnes je totiž hlavná sadzba iba pol percenta – je to vôbec najmenej v histórii eura.

Samotná banka zatiaľ prípadné zníženie nekomentuje. „Rada ECB zváži výšku úrokových sadzieb,“ potvrdil Wiktor Krzyzanowski z tlačového odboru centrálnej banky.

Okrem lacnejších úverov by sa zmena mohla prejaviť aj na úročení vkladov. „Pri poklese úrokových sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu by mohlo klesnúť úročenie vkladov a pôžičiek približne o 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu,“ zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Banka pritom podľa odborníkov takto reaguje na nízky rast cien, ktorý ohrozuje aj rast ekonomiky v eurozóne.

Analytici pritom očakávali zásah centrálnej banky už v lete. „ECB musí niečo urobiť, a musí pomôcť aj krajinám na okraji, nielen v jadre eurozóny,“ poznamenal analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Hospodárstvo eurozóny totiž rastie veľmi pomaly a je za tým aj nízka inflácia. V októbri rástli ceny v krajinách platiacich eurom len o 0,7 percenta viac než v tom istom období pred rokom.

Banka počítala s vyššou infláciou

Centrálna banka pritom počítala s infláciou na úrovni tesne pod hranicou dvoch percent. Trhy sa dokonca obávajú aj deflácie – teda poklesu cien. To by malo zlý dosah na európske podniky, ktoré by tak predávali svoje výrobky za menej a hospodárstvo by sa mohlo prepadať do recesie.

Jedným z riešení, ktoré navrhujú niektorí analytici, je pritom práve zníženie úrokových sadzieb. „Určite by to bol logický krok. Sadzby by mohli ísť aj do záporných hodnôt,“ hovorí analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář.

V tomto roku už úroky klesli

Ak by banka znížila úroky, bolo by to už druhýkrát v tomto roku. Naposledy sa tak stalo v máji, keď ECB zrazila hlavnú úrokovú sadzbu z 0,75 na 0,5 percenta. Na porovnanie: v čase, keď Slovensko vstupovalo do eurozóny, bola kľúčová úroková sadzba na úrovni 2,5 percenta.

Podľa niektorých analytikov sú však úroky na takej nízkej úrovni, že ich ďalší pokles nie je riešením. Ako hovorí Ronald Ižip, centrálna banka by mala radšej siahnuť k takzvaným dlhodobejším refinančným operáciám. V praxi by to znamenalo, že banky by si mohli požičať peniaze od ECB na dlhší čas. Tento dlh by pritom mohli kryť iným dlhom– teda peniazmi, ktoré banky požičali napríklad krajinám či firmám. Vďaka tomu by získali od ECB peniaze na dlhší čas a mohli by tak viac požičiavať.

Ako môžu klesnúť úroky

Súčasná kľúčová úroková sadzba je 0,5 percenta.

ECB by ju mohla znížiť na 0,25 percenta.

Ak by znížila aj ďalšie sadzby, mohli by zlacnieť úroky na pôžičkách a vkladoch.

dôvodom je inflácia

01 - Modified: 2005-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď podriadení strážia svojich šéfov
01 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 04 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 05 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:58