StoryEditor

Barroso ocenil Španielsko. Za ekonomický pokrok

16.01.2014, 14:12
Autor:
tasr, stltasr, stl

Úsilie Španielska pre hospodárske oživenie je zrejmé. Je viac než isté, že sa ekonomika krajiny zotaví a investori znova získajú dôveru v španielsku ekonomiku. Uviedol dnes na začiatku oficiálnej dvojdňovej návštevy Španielska predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Šéf exekutívy EÚ v rozhovore pre španielske médiá sa vyhol hodnoteniu situácie v Katalánsku, kde silnejú separatistické tendencie. Barroso v tomto smere iba zdôraznil, že nie je v kompetenciách Európskej komisie rozhodovať o vnútorných záležitostiach členských krajín únie, a teda ani Španielska. Pripomenul však, že ak sa Kataláncom podarí vyhlásiť nezávislosť od Španielska, Katalánsko zostane mimo Európskej únie.

"Európske právo jasne uvádza, že ak existuje časť územia jednej členskej krajiny, ktoré sa chce osamostatniť, tak samozrejme bude reč o novom štáte, ktorý, ak chce, bude musieť požiadať o členstvo v EÚ, pričom všetky ostatné členské štáty musia s jeho členstvom v únii súhlasiť," uviedol Barroso v rozhovore pre španielsku verejnoprávnu televíziu.

Z hľadiska ekonomického oživovania krajiny, predseda EK povedal, že bol vždy presvedčený o tom, že Španielsko dokáže prekonať súčasnú finančnú a dlhovú krízu. Pripomenul, že EK v prípade Španielska neukladá politiku hospodárskej obnovy, ako je to v prípade iných štátov postihnutých krízou.

"Španielsko robí to, čo musí urobiť, ale nie preto, že by bolo nútené zo strany Európskej komisie, ale preto, že to tak musí byť," skonštatoval Barroso.

Európska únia pomohla Španielom vyriešiť problémy, ktoré boli generované ekonomickou krízou v eurozóne. Táto kríza, ako spresnil Barroso, však nebola spôsobená EÚ, ale niektorými finančnými inštitúciami a tiež nahromadenými obrovskými dlhmi v niektorých členských krajinách. A dodal, že len čo sa podarilo určiť povahu problémov v Španielsku, EÚ mohla vytvoriť programy finančnej pomoci, ktorých cieľom je prekonať existujúcu krízu.

Barroso v tejto súvislosti spomenul, že Írsku sa práve podarilo uzavrieť program finančnej pomoci a vyjadril nádej, že aj Španielsku, ktoré už dosiahlo pozoruhodné pokroky, sa to podarí v dohľadnom čase.

Barroso bol dnes na pôde Európskej akadémie Nadácie Yuste v prítomnosti predsedu španielskej vlády Mariana Rajoya a portugalského premiéra Pedra Passosa Coelha ocenený európskou cenou Karla V. Cena mu bola udelená za jeho prínos v procese zjednocovania a integrácie EÚ.

V piatok predsedu EK oficiálne prijme španielsky kráľ Juan Carlos a na programe má aj oficiálne rokovanie s premiérom Rajoyom.

 

01 - Modified: 2005-12-07 09:31:19 - Feat.: 0 - Title: Komunisté neuspěli, lustrace platí dál
01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 03 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:45