StoryEditor

Zákon, ktorý vznikol pre Slovákov, robí z Česka daňový raj

28.01.2014, 11:52
Daňový zákon najprv ušili na mieru Slovákom. Pomôže ale najmä bohatým cudzincom.

Nulová dedičská daň a zverenecké fondy robia z Česka daňovo atraktívnu krajinu pre cudzincov. Česká kombinácia je európskym unikátom. Vedľa cudzincov, ktorí ušetria, by na tom mala zarobiť aj štátna pokladnica. Počas dočasného pobytu do nej totiž cudzinci budú odvádzať dane. Daňoví poradcovia našli výhodu nových zákonov. Vďaka nim sa môžu cudzinci v Česku vyhnúť dedičskej dani, ktorá v niektorých európskych krajinách dosahuje až päťdesiat percent.

Dedičia aj charita

„Už nás oslovujú zahraniční záujemcovia a pýtajú sa na možnosti," hovorí Lukáš Eisenwort z poradenskej spoločnosti NSG Morison. Nové možnosti už využili pre talianskeho klienta, ktorý potreboval vybaviť dedičstvo a vyhnúť sa vysokým daniam. V Česku je od Nového roka možné zakladať takzvané zverenecké fondy. Do nich ich zakladatelia vkladajú majetok, ktorý je s časovým oneskorením, alebo po častiach určený niekomu inému - napríklad dedičom či charite. Podľa Eisenworta je česká kombinácia zvereneckého fondu a nulovej dedičskej dane v Európe unikátna. Umožňuje určiť, kto a za akých podmienok majetok získa, a zároveň zamedziť zdaneniu. Výhodné je to pre bohatých cudzincov, ktorí nechcú alebo nemôžu previesť majetok na dedičov už pred svojou smrťou, prípadne chcú podmieniť dedičstvo napríklad ukončením štúdia.

Podmienkou je daňový domicil

Prekážkou je, že cudzinec sa kvôli založeniu trustového fondu musí stať českým daňovým rezidentom, rovnako ako príjemcovia majetku. Tí aspoň v roku dedenia. Kvôli nákladom na minimálne polročný pobyt v Česku a administratívu spojenú so správou fondu sa to ale oplatí iba v prípade, že majetok je naozaj veľký. Okrem cudzincov, ktorí ušetria na dedičskej dani, by na tom ale mala zarobiť aj česká štátna pokladnica. Počas dočasného pobytu do nej totiž cudzinci budú odvádzať dane. Profitovať na tom majú aj firmy, ktoré sa o fondy budú v Česku starať.

Pôvodne bol pre Slovákov

Taký efekt správcovských fondov však zákonodarcovia nezamýšľali: cieľom bolo zjednodušiť prevody veľkých majetkov slovenským občanom. „Pre klientov s rozsiahlym majetkom je odovzdanie rodinného dedičstva ďaleko komplikovanejšie ako v bežnom živote. Ich majetok je rozdelený do rôznych typov aktív po celom svete. Riadenie takéhoto imania tak potrebuje istú prípravu a vytvorenie rodinnej nadácie alebo trustu celý proces výrazne uľahčí,“ hovorí hovorca Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Zverenecké fondy čelia aj kritike. Ich prostredníctvom sa totiž dá tiež skrývať majetok, a to napríklad kvôli exekúciám alebo kvôli zakrytiu špinavých peňazí.

01 - Modified: 2005-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už nestačí natŕčať ruky, socializmus sa už skončil
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:09