StoryEditor

Zrušme EÚ ako komunizmus, vyzval Klaus. Zatlieskal mu Sulík aj Farage

13.11.2014, 12:15
Slovenský europoslanec Richard Sulík súhlasí, že Európska únia nám prináša socializmus. Namiesto jej zrušenia však žiada zásadnú reformu.

Do Česka sa podľa exprezidenta Václava Klausa vrátili pomery z obdobia pred rokom 1989. Môže za to Európska únia a socializmus, ktorý nastolila, myslí si niekdajšia hlava štátu. Dvadsaťosmička je podľa Klausa nereformovateľná a mala by sa zlikvidovať, tak ako predrevolučný režim. Klaus to vyhlásil v Európskom parlamente na konferencii Európa 25 rokov po páde železnej opony.

Václav Klaus sa posúva do stále krajnějších politických pozícií. Pre bývalého českého prezidenta už nie sú v Bruseli publikom britskí konzervatívci, česká ODS alebo poľské Právo a spravodlivosť. Teraz mu tlieska extrémna frakcia Európskeho parlamentu pod vedením UKIP (Strana pre nezávislosť britského kráľovstva) alebo poľský pravicový extrémista Janusz Korwin-Mikke. Na Klausovej prednáške sa zúčastnil aj slovenský europoslanec a šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Ovácie postojačky
Ľudia, ktorí otvorene hlásajú potrebu zlikvidovať Európsku úniu, v stredu pripravili českému exprezidentovi v jednej z veľkých sál europarlamentu búrlivé ovácie a mnohí z nich ho označovali za svoj politický vzor. A odpustili mu aj polhodinové meškanie, počas ktorého si ešte mnohí stihli skočiť do pre víno a obložené bagety, ktoré sa tam pri príležitosti Klausovej návštevy mimoriadne rozdávali.

Klausa prišiel do "občerstvovacej" miestnosti privítať Nigel Farage, šéf UKIP, ktorý neskrýval osobný obdiv. "Ľudia z krajín východnej Európy boli donútení vzdávať sa slobôd, ktoré vtedy pred 25 rokmi vybojovali," zhrnul Farage vývoj po roku 1989 pri predstavovaní Klausa. Ako vinníka, ktorý pripravil Čechov, Slovákov a ostatných o ich slobody, myslel samozrejme Európsku úniu. "Máme tu jedného človeka, ktorý si vždy stál za svojím," uviedol Klausa a potlesk úplne zaplnenej sály ukázal, že český exprezident naozaj prišiel medzi svojich.

Európsky socializmus je horší ako KSČ
A Václav Klaus ich nesklamal. "Nebol som v Bruseli roky. Nie je to, ako viete, jedno z mojich obľúbených miest," vzbudil smiech publika. Potom ako by sa na chvíľku vrátil k zásadným postojom voči komunizmu z deväťdesiatych rokov.

"Nemali by sme prestať diskutovať o komunizme. Bol to najviac krutý a neefektívny systém," vyhlásil Klaus. Podľa jeho interpretácie bolo dôvodom, prečo komunizmus padol tak rýchlo, to, že vlastne nemal žiadnych stúpencov. "Komunizmus v roku 1989 potreboval len poslednú kvapku. Komunistický režim bol len prázdnou škrupinou. Nikto v neho neveril," vysvetľoval.

Potom prišla vážne mienená paralela medzi totalitným Československom a Európskou úniou. Postkomunistická transformácia v Česku bola úspešná. Lenže v súvislosti so vstupom do EÚ sa to všetko podľa Klausa zvrtlo.

"To, čo máme teraz, je európsky socializmus... Naša spoločnosť a hospodárstvo sú regulované viac, než sme si predstavovali v dobe po páde komunizmu," tvrdí český exprezident a europoslanci UKIP, ktorých hlavným cieľom je dosiahnuť vystúpenie Veľkej Británie z Únie, súhlasne pokyvujú.

Podľa Klausa sa vlastne do Česka vrátili pomery z obdobia pred rokom 1989. "Mysleli sme si, že sa to nemôže vrátiť. Je to spojené s naším vstupom do EÚ a tým, ako Únia funguje," tvrdí Klaus a dodáva, že toto spoločenstvo je nedemokratické. Po dvadsiatich minútach prednáška končí a nasleduje dlhý potlesk.

Klaus: V Európe nie je žiadna sloboda
Na akcii, ktorá je poňatá ako malá konferencia k 25. výročiu Nežnej revolúcie, smerujú otázky z publika výhradne na Klausa. V prípade eura je Klaus pesimista - domnieva sa, že bohužiaľ môže prežiť ešte dlho. Po ďalšej z otázok ešte pritvrdí svoje slová z prednášky a vyhlási, že rovnako ako komunistický systém v roku 1989 musí byť aj Európska únia zlikvidovaná.

"Európska únia musí urobiť niečo podobné, ako bola naša transformácia (komunistického) systému pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Systém je od základu zlý. Únia sa nedá reformovať," prikuruje. A ďalšie polienko: "V Európe nie je žiadna sloboda." Opäť potlesk postojačky.

Sulík by bol miernejší
Českému exprezidentovi zatlieskal aj Richard Sulík, ktorý sedel vedľa neho. "V zásade súhlasím s Klausom, aj keď nie úplne so všetkým. Európska únia nám totiž prináša socializmus, ktorého sme si užili až až. Nie som však za to, aby sme ju zrušili, treba ju ale zásadným rozdielom reformovať," povedal pre HNonline Sulík.

Tí z divákov, ktorí nepatria k euroskeptickým extrémistom, majú opačné pocity. "Išla som si vypočuť vystúpenie Václava Klausa, predsa len bol naším prezidentom desať rokov. A je aj tu takto vnímaný. Môj dojem z jeho vystúpenia je rozpačitý. Nepovedal nič nové, prezentoval iba osobný zaujatý postoj proti EÚ," uviedla europoslankyňa českých ľudovcov Michaela Šojdrová.

Pred východom zo sály márne čaká ruská televízia a českí novinári. "K Ukrajine nič hovoriť nebudem," tvári sa Klaus rozladene na otázky k ďalšej ruskej invázii. "Tieto informácie sa opakujú mesiace a ešte nikdy sa neukázali ako pravdivé," komentuje Klaus tvrdenia NATO. A nahnevane odchádza.

01 - Modified: 2006-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezident: Netoleranciu politici zneužívajú
01 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 04 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:19