Stúpenci brexitu na stretnutí v Londýne.REUTERS
StoryEditor

Po brexite budú len porazení, nevyhrá nikto, myslia si nemeckí obchodníci

20.06.2016, 11:22
Autor:
TASRTASR
Pred prípadným brexitom varoval šéf nemeckého obchodného zväzu, ale aj predstavitelia japonských automobiliek, ktoré pôsobia vo Veľkej Británii.

Odchod Británie z Európskej únie (EÚ), brexit, poškodí európske ekonomiky. Ak sa Briti v referende 23. júna rozhodnú opustiť európsky blok, všetci budú porazení, nikto nevyhrá. Vyhlásil to dnes šéf nemeckého obchodného zväzu BGA Anton Börner. Informovala o tom agentúra Reuters.

Börner na tlačovej konferencii skonštatoval, že brexit prinesie firmám neistotou a stratu dôvery, čo uškodí nielen britskej ekonomike, ale Európe ako celku. "Nikto nebude profitovať z odchodu Británie, naopak, pre všetkých, a zvlášť pre Nemecko, to bude to katastrofa. Nebude žiadny víťaz, budú len porazení," zdôraznil.

Nové clá, pravidlá, byrokracia

Pripomenul, že ak sa Briti rozhodnú pre odchod z EÚ, budú nasledovať rokovania medzi Bruselom a Londýnom o budúcich vzťahoch, ktoré potrvajú minimálne dva roky. Výsledkom bude zavedenie cla, nové pravidlá pre prístup na trh a viac byrokracie pre firmy.

Clo zredukuje export z Nemecka do Británie a v dôsledku toho sa tempo rastu nemeckej ekonomiky už v budúcom roku zníži o pol percentuálneho bodu, uviedol minulý týždeň renomovaný inštitút DIW. A ďalší inštitút, Ifo, varoval, že pri najhoršom možnom scenári môže brexit skresať rast nemeckej ekonomiky v dlhodobom časovom horizonte až o 3 %.

Toyota varuje zamestnancov

Japonská automobilka Toyota varovala zamestnancov v Británii, že odchod ich krajiny z Európskej únie (EÚ), môže viesť k zavedeniu dane vo výške zhruba 10 percent na autá, ktoré vyrába v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Toyota, najväčší producent áut na svete, v liste britským zamestnancom uviedla, že po brexite bude nútená buď znížiť výrobné náklady v britských závodoch, alebo zvýšiť ceny vozidiel, čo sa negatívne odrazí na ich predaji.

Toyota pripomína, že viac ako 90 percent áut vyrobených v Británii smeruje na export a tri štvrtiny končia na trhu v EÚ. Zotrvanie Británie v EÚ by preto bolo najlepším riešením pre udržanie výroby aj konkurencieschopnosti automobilky na európskom trhu. Toyota investovala v Británii 59 miliárd USD (52,42 miliardy eur).

Nissan zváži pôsobenie v krajine

Aj generálny riaditeľ Nissan Motor Carlos Ghosn upozornil Britov pred referendom 23. júna, že členstvo v európskom bloku a prístup na jednotný európsky trh je dôležitý pre udržanie výrobných nákladov aj pracovných miest. Japonský priemysel koncern Hitachi Britom odkázal, že v prípade brexitu znova zváži svoje pôsobenie v krajine.

Automobilky a ich dodávatelia v uplynulých týždňoch opakovane vyjadrili svoje obavy z dôsledkov brexitu a varovali voličov v Spojenom kráľovstve, že odchod z EÚ bude mať negatívny vplyv na pracovné miesta a investície.

01 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 02 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 04 - Modified: 2024-03-16 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci 05 - Modified: 2024-03-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Úrady varujú pred mačkou, ktorá sa namočila v toxickej chemikálii. Ide o karcinogénnu látku, spôsobuje vyrážky a zápaly
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:28