StoryEditor

Rusko: Chceme autá!

02.10.2006, 00:00

Dopyt po zahraničných značkách osobných automobilov prevýšil v Rusku ponuku. Prišiel -- uvidel -- kúpil už teda neplatí. Vlani sa v Rusku predali dovezené automobily za 12,4 mld. USD, čo je o dve tretiny viac ako v roku 2004. Najviac letia značky Hundai, Toyota a Ford. Za prvých šesť mesiacov tohto roku Rusi nakúpili autá za 9 mld. USD. Tretinu si ľudia kúpili totiž na pôžičky, lebo získanie úveru na osobný automobil sa veľmi zjednodušilo. Vlani banky na to dali úvery skoro 5 mld. USD.
Ak si v Rusku niekto zaumieni kúpiť "tú svoju" značku, musí čakať pol roka aj rok. Okamžite sa objavila nová profesia -- predávanie miesta v poradovníku. Napríklad za Ford Focus je to 500 USD no na Hondu Civic 1700 USD. Najprv sa zdalo, že boom dopytu je po automobiloch strednej triedy. Napríklad Toyota Camry (30 900 USD) a Suzuki Grand Vitara (25 300 USD) sa predávali ako teplé rožky. Potom sa ukázalo, že v rade treba stáť aj na špičkové BMW či Ferrari.
Problém je v tom, že Rusko nemá ešte námorný prístav so špeciálnym terminálom na prekládku automobilov. Autá aj z Južnej Kórey sa do Ruska prepravujú cez Fínsko. Železničné vagóny, ktorými sa kedysi prepravovali známe Žiguli, nie sú vhodné pre súčasné autá. Ďalšou možnosťou sú automobilové ťahače, ktorých je tiež nedostatok. Zatiaľ je ich v Rusku 5 000, hoci by ich malo byť dva razy viac.
Podľa údajov fínskej colnej správy sa tranzit osobných automobilov z fínskych prístavov do Ruska v prvom polroku zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím 2005 o rekordných 77 percent. Sklady pukajú vo švíkoch a nie sú schopné absorbovať také veľké množstvo osobných automobilov pre ruský trh.
Niekoľko súkromných firiem si uvedomilo dieru v trhu a začali investovať do výstavby terminálov. Dva sa stavajú v Leningradskej oblasti -- jeden v Kronštadte a druhý v samotnom Sankt Peterburgu, ktorému dali meno Onega. Ten má mať kapacitu 60 000 áut ročne a dostavajú ho o niekoľko mesiacov.
Ak sa bude odďaľovať výstavba ďalších terminálov, v Rusku sa určite zvýšia ceny automobilov. Táto perspektíva nikoho neteší. Všetci obyvatelia Ruska si zvykli na to, že osobný automobil už nie je luxus, ale dopravný prostriedok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 22:26