StoryEditor

Kórejčania milujú jedlo a norebang

08.06.2006, 00:00
Tak ako v ostatných krajinách sveta, aj v Kórei jestvujú určité pravidlá správania, na ktoré treba dbať pri stolovaní. Od cudzinca nikto nebude nikto očakávať, že ich všetky ovláda, ale nezaškodí, ak sa s nimi zoznámite a u obchodných partnerov vyvoláte dobrý dojem.

Tak ako v ostatných krajinách sveta, aj v Kórei jestvujú určité pravidlá správania, na ktoré treba dbať pri stolovaní. Od cudzinca nikto nebude očakávať, že ich všetky ovláda, ale nezaškodí, ak sa s nimi oboznámite a u obchodných partnerov vyvoláte dobrý dojem. Pravda, dnes už všetci Kórejčania nedodržiavajú tradičnú etiketu. Predsa však, keď budete sedieť za stolom so staršími ľuďmi, vyššie postavenými osobami alebo obchodnými partnermi, na uplatňovanie základných pravidiel zdvorilosti je potrebné dbať.

Polievkou sa nezačína
Úcta k starším a vyššie postaveným osobám je dôležitou súčasťou kórejskej kultúry, ktorá sa uplatňuje aj pri jedle a pití:
˙ vyčkajte s jedením, kým nezačne jesť najstaršia alebo najvyššie postavená osoba,
˙ ak pijete alkohol s vyššie postavený človekom, je zvykom odvrátiť sa pri pití a zakryť si pritom ústa,
˙ keď vyššie postavenej osobe niečo podávate, alebo od nej niečo prijímate, použite obidve ruky. Vyjadrením úcty je použiť pravú ruku a ľavou si podoprieť predlaktie.
Veľmi ostré kórejské jedlá často spôsobujú, že vám začne tiecť z nosa. Pri stole nikdy nesiakajte do vreckovky! Odporúča sa odísť na toaletu alebo smrkať, čo síce Kórejčania považujú za normálne, ale za neprípustné Európania.
Ďalšie pravidlá stolovania sú v podstate rovnaké ako v Číne a Japonsku. Všetky jedlá sa konzumujú odrazu, aj polievka. Ak ju zjete podľa našich zvyklosti ako prvú, donesú vám ďalšiu. Keď vám jedlo chutí, nemusíte sa ostýchať, ale pokojne mliaskajte a sŕkajte. Po skončení jedla paličky nikdy nezastrčte do ryže. Robí sa to len pri tradičných rituáloch uctievania mŕtvych predkov. Nápoje si nenalievajte sami, čo osobitne platí pre alkohol. Kórejský hostiteľ vždy naleje ako prvému vám a až potom sebe. Využite príležitosť, aby ste vášmu partnerovi pri stole nalievali nápoje a tak mu prejavili úctu. Avšak nalievajte len vtedy, keď je pohár skutočne prázdny.

Dôležitá je výdrž
Jestvujú však niektoré odlišnosti. V Kórei sú paličky na jedenie väčšinou z kovu, tenké ako ihlice na pletenie a na koncoch bývajú zahrotené. Jesť s nimi nie je jednoduché. Taniere a misky by mali počas jedenia zostávať na stole. Kto je ryžu tak, že drží misku v ruke, ako je to zvykom napríklad v Číne, porušuje etiketu. Neprejavte nevôľu, keď kórejský partner vezme jedlo zo svojho taniera a položí na váš. Táto obyčaj pochádza z čias, keď v Kórei bol nedostatok jedla, ale používa sa aj dnes na vyjadrenie starostlivosti a sympatie. Poďakujte sa a na lahôdke si pochutnajte.
Jedenie a pitie majú v Kórei veľmi spoločenský charakter. Kórejčania milujú jedlo, chcú sa naň sústrediť, a preto je zaužívané, že do reštaurácií sa chodí iba jesť (nikdy nie rokovať o biznise). Len čo sa jedlo skonzumuje, odchádza sa k najbližšej zastávke večera, ktorou býva najčastejšie bar.
Konzumácia alkoholu v Kórei je v porovnaní s inými krajinami veľmi vysoká. Ako vo všetkých, silne hierarchicky organizovaných spoločnostiach, aj tam alkohol slúži na krátkodobé prekonanie formálnych bariér a umožňuje správať sa prirodzene a spontánne. Pre Kórejčanov má tento ventil ešte väčší význam než pre Japoncov alebo Číňanov, čo nachádza svoj odraz v množstvách skonzumovaného alkoholu. A keďže práve pri spoločnom popíjaní sa kujú osobné vzťahy, ktoré sú v Kórei také dôležité pre úspech, zahraničným manažérom sa odporúča, aby sa podriadili do takej miery, akú im ich výdrž dovoľuje. Pretože, keď niekto pije menej ako ostatní, môže to pokaziť náladu. Jedinými možnosťami, ako sa zbaviť nabádania na pitie, je odvolať sa na užívanie liekov alebo na náboženský zákaz alkoholu.

Nezdráhajte sa spievať
Keďže sa tieto prejavy kórejskej pohostinnosti často odohrávajú v baroch s "hosteskami", účasť žien -- či už firemných zástupkýň alebo manažérok -- nie je dovolená ani vtedy, ak by proti tomuto rámcu nenamietali. Kórea patrí k tým málo zostávajúcim krajinám sveta, kde žena ako manažérka má oveľa menej vyhliadok na úspech než jej mužský kolega.
S popíjaním veľmi často súvisí spev. Keď sa vytvorí nálada, zvykne sa ešte navštíviť karaoke-bar (norebang). Kto tam zanechá dobrý dojem, boduje, pretože spoločné spievanie -- najčastejšie s hudobnými konzervami z karaoke-boxov, je takmer rovnako dôležité ako spoločné popíjanie.
Aj menej nadaným sa odporúča, aby sa neuzatvárali pred často veľmi nástojčivými výzvami kórejských obchodných priateľov, aby prispeli svojou hudobnou produkciou. Kto sa zdráha, stráca oveľa viac úcty, než ten, kto dokáže len čosi zaškriekať. Väčšina norebangov má popri kórejských aj európske pesničky, označované ako popsong.
Opiť sa nie je v Kórei hanbou. Opitého však nikdy neponechávajú samého na seba. Vždy sa niekto o neho postará, takže v konečnom dôsledku nevznikajú problémy, ako sa dostať domov. Ak je to priďaleko, naporúdzi sú tzv. yeogwany, ktoré ponúkajú prenocovanie za výhodné ceny.

Nabudúce:
V Kórei sa treba najprv spoznať

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 16:08