StoryEditor

Obchodníci s neistotou

15.02.2005, 23:00
Na strachu sa dá dobre zarobiť. Nejde len o sezónne zvýšenie predaja plynových masiek po nejakej katastrofe či o predaj životných poistiek, ale aj o sprostredkovanie práce.

Na strachu sa dá dobre zarobiť. Nejde len o sezónne zvýšenie predaja plynových masiek po nejakej katastrofe či o predaj životných poistiek, ale aj o sprostredkovanie práce. Posledných pätnásť rokov je popretkávaných historkami o podvedených ľuďoch a falošných agentúrach, ktoré prekvitajú v každej dobe. Pred vstupom do Európskej únie sľubovali, že vybavia pracovné povolenie či nájdu sezónnu prácu. O svoje príjmy neprišli ani po vstupe, keď ešte viac ľudí uvažuje aspoň o krátkodobom pracovnom pobyte v zahraničí.
Získať prácu v krajinách, ktoré nestanovili žiadne prechodné obdobie, nie je príliš ťažké, ak uchádzač spĺňa základné požiadavky a jediným cudzím jazykom, ktorý ovláda nie je ruština. Ale podobne ako pri dovolenkách, keď sa veľa ľudí spolieha na cestovné agentúry, aj pri práci mnohí dôverujú pracovným agentúram. A podobné býva neraz aj sklamanie. Pochybné pracovné "agentúry" využívajú aklimatizačný šok svojich obetí, zvyčajne vybavia iba triviality ako kúpa leteniek či nájdenie mizerného ubytovania, na ktorom ešte zarábajú.
Zo sľúbenej práce je na mieste neraz iba adresa najbližšieho úradu práce či jednej z desiatok miestnych pracovných agentúr, o ktorej nájdete informácie v každom telefónnom zozname. U mnohých obetí podvodníkov sa prejavuje čosi ako špirála nešťastia. Ak sa dostanú do zúfalej situácie, sú ľahkou obeťou ďalších podvodníkov. Cesty naslepo znejú romanticky, ale na pracovné výlety sa oplatí pripraviť a nespoliehať sa príliš na cudziu pomoc. Pomáha jazyk, dostatočná finančná rezerva, zdravý rozum a trochu viac sebadôvery, než má bežný obyvateľ Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 08:18