StoryEditor

Telecom straší konkurencia

15.02.2005, 23:00
Spoločnosť, ktorú riadim, minulý týždeň prelomila doteraz platný celoslovenský monopol Slovak Telecomu na trhu pevných liniek. Rozhodli sme sa pre neštandardné riešenie v neštandardných podmienkach, kde je monopol ST chránený za pomoci obchádzania a nerešpektovania platného zákona.

Spoločnosť, ktorú riadim, prelomila doteraz platný celoslovenský monopol Slovak Telecomu na trhu pevných liniek. Rozhodli sme sa pre neštandardné riešenie v neštandardných podmienkach, kde je monopol ST chránený za pomoci obchádzania a nerešpektovania platného zákona. Urobili sme to, pretože chceme ukázať, že telefonovať sa za istých okolností dá aj lacnejšie ako dnes a nie je to žiadny mýtus a marketingový slogan alternatívnych operátorov. Je to realita, ktorá platí v celej EÚ, okrem Slovenska. Prečo je to tak, to skutočne neviem.
Reakcia ST, ktorý blahosklonne oznámil, že sme zrejme začali súboj alternatívnych operátorov o zákazníka, je podľa mňa mimoriadne zavádzajúca. Presný opak je pravdou -- začali sme súboj o zákazníka, ktorého dnes drží v hrsti a nechce pustiť práve a jedine ST. Začali sme súboj o všetkých majiteľov a používateľov pevných liniek na celom Slovensku, pretože sme presvedčení, že nemôže donekonečna trvať stav, keď sú títo ľudia a firmy rukojemníkmi ST.
Slovak Telecom sa rád stavia do pozície ochrancu drobných telefonistov. Obviňuje alternatívnych operátorov, že chcú iba vyzobať hrozienka z koláča, zamerať sa na bohatých klientov, firmy a tých najslabších nechať Slovak Telecomu. To je v súčasnej situácii, aká na Slovensku trvá, skutočne neuveriteľné tvrdenie.
Keď je teda Slovak Telecom taký ľudomil, prečo od všetkých svojich zákazníkov pravidelne vyberie mesačné paušálne platby za pevné linky, dokonca aj od tých, ktorí zďaleka nepretelefonujú ani hodnotu paušálu -- teda od tých najchudobnejších? Prečo tým svojim zákazníkom, ktorým ponúka program ST Mini (znova sú to asi tí najchudobnejší) priamo v zmluve zakazuje uzatvárať iné zmluvy (možno by sa našli aj výhodnejšie) s inými operátormi? Prečo každý, kto chce mať na Slovensku doma internet a nemá na to, aby si zaplatil drahú anténu, alebo iné technicky náročné zariadenie, ktorého výkon je spravidla ďaleko väčší ako bežný užívateľ potrebuje, musí byť klientom ST? Aby bolo jasné, nie každý má doma káblovú televíziu a môže tak využívať napríklad chello.
Otázok je oveľa viac, ale odpoveď je jediná. Na Slovensku nefunguje liberalizácia trhu verejných telekomunikačných služieb v praxi, ale je iba napísaná v zákone a v nariadení Telekomunikačného úradu. Slovak Telecom za pomoci lobistov, tichého súhlasu štátnych inštitúcií (štát má v ST 49-percentný podiel) a bojazlivého prístupu Telekomunikačného úradu dokáže už viac ako dva roky blokovať liberalizáciu trhu.
Rozhodli sme sa túto blokáciu prelomiť. Naši noví klienti začnú šetriť z nákladov na medzimestské a zahraničné hovory a hovory do mobilných sietí, ktoré platia ST, od momentu, keď podpíšu zmluvu. Svoje peniaze však v podobe balíka voľných minút uvidia, až keď s nami ST podpíše prepojovaciu zmluvu. Pravdou je, že takto vlastne dotujeme služby ST, ktoré nám okamžite nič neprinášajú, ale rozhodli sme sa tak slobodne a dobrovoľne. Jedna vec je marketing a reklama, ktoré v našom rozhodnutí majú, samozrejme, svoje miesto a vôbec to nechceme skrývať. Druhá a dôležitejšia vec však je, že chceme každému na Slovensku ukázať, aké zbytočne veľké peniaze platí každý majiteľ a používateľ pevnej telefónnej linky na účty ST.
Keďže všetky obchodno-rokovacie a právnické súboje s ST sme vzhľadom k jeho neochote dohodnúť sa, nemohli vyhrať, skúšame to s pomocou verejnosti.
Netajíme sa tým, že chceme na monopol ST vyvinúť aj celospoločenský tlak. A netajíme sa ani tým, že mu chceme v krátkom čase odobrať čo najväčší počet zákazníkov. Ak si ST myslí, že sme iba začali súboj alternatívnych operátorov, veľmi sa mýli. Začali sme súboj s ním ako ničím neodôvodneným monopolom. A začali sme tiež súboj za uplatnenie zákona, ktorý je platný, ale v praxi nepoužívaný.
V krátkej budúcnosti tento súboj prenesieme aj na iné polia a budeme sa domáhať svojich práv normálne podnikať v prostredí, ktoré nám vydalo licenciu, za ktorú sme riadne zaplatili a plníme všetky jej kritériá. Licencia nám je však nanič, keď neplatí zákon, na základe ktorého môžeme svoje podnikanie rozvíjať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. máj 2024 05:27