StoryEditor

Komentár HN: Mikloš zrazu dokáže odpúšťať

02.05.2006, 00:00

Minister financií Ivan Mikloš odpustí penále všetkým, ktorí v minulosti nezaplatili niektorú zo zrušenej trojdane, napríklad z predaja bytu, zo zdedeného majetku či darovanej nehnuteľnosti. Aj tu rovnako ako pri koncesionárskych poplatkoch či pri nedoplatkoch pre Sociálnu poisťovňu sankcie často aj dvojnásobne prevyšovali samotnú istinu.
Minister Mikloš, zdá sa, má sociálne cítenie. Ak neplatiči zaplatia do septembra daň, daňové úrady im odpustia penále. Všetci, ktorých sa to týka, určite schvaľujú jeho krok. Otázka však je, prečo to nespravil už skôr.
Mnohí totiž nevedia, že Daňové riaditeľstvo sa snažilo už dlhší čas presvedčiť ministerstvo financií o nevyhnutnosti odpustiť penále na zrušenú trojdaň. Ako tvrdila jeho šéfka Mária Machová, štátny rozpočet to nijako neohrozí a pomôže to najmä obyčajným ľuďom, ktorí na zaplatenie sankcií nemajú peniaze. Právomoc udeliť generálny daňový pardon však má iba minister financií. Daňováci síce určitým spôsobom využívali malú "dierku" v zákone a snažili sa odpúšťať aspoň sociálnym prípadom. Mohli to však urobiť iba vtedy, keď o to neplatič požiadal, a tiež nemohli odpustiť všetkým. Ako doslova povedala Machová, "podmienky odpustenia sú také kruté, že div nemusíte byť bezdomovcom, aby sme mohli odpustiť pár sto korún".
V decembri minulého roka Machová opäť spomenula možnosť generálneho pardonu. Mikloš netušil, o čom hovorí. Ministerstvo financií pritom generálne pardony nepreferuje. Podľa Mikloša by sa mali na zlepšenie platobnej disciplíny nájsť iné nástroje. A zrazu už vie, o čo ide. Disponuje dokonca číslami a vie, že štát zarobí vyše miliardy korún, keď ľudia zaplatia aspoň istinu.
O čo tu teda ide? Bude to znieť ako klišé. Ale ak niekto v jednu chvíľu nevie, o čom niekto iný rozpráva, predtým aj potom sa negatívne stavia ku generálnym pardonom, a pol druha mesiaca pred voľbami vyjde s takýmto návrhom, nedá sa hovoriť o ničom inom, ako o predvolebnom získavaní voličov. Pričom oproti iným "slubotechnám" je Mikloš v obrovskej výhode. Nemusí sa totiž spoliehať na parlament, stačí ministerský podpis.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 00:50