StoryEditor

Transparentnosť podľa Harabina

04.01.2007, 23:00

Minister spravodlivosti Štefan Harabin naďalej vytvára nad budúcnosťou Špeciálneho súdu otázniky. Po tom, čo mu podľa všetkého definitívne nevyšiel pokus o jeho zrušenie (najsilnejšia koaličná strana Smer-SD jeho zákon odmieta podporiť), odďaľuje aj osud šéfa tejto špeciálnej inštitúcie.
Všetko pritom vyzeralo na prvý pohľad bezproblémovo. Súčasný predseda Špeciálneho súdu Igor Králik vyhral v decembri konkurz a do najužšej ponuky, z ktorej si mal Harabin vybrať, sa dostal aj druhý v poradí Michal Truban a do tretice ďalší uchádzač v poradí Oldřich Kozlík.
Nastala však situácia, s ktorou Harabin zrejme nerátal - Truban a Kozlík sa nominácie vzdali. A čo je ešte zaujímavejšie, v prospech Králika.
Po tom, čo minister spravodlivosti pochválil odborné kvality tejto trojice, by sa mohlo zdať, že mu Truban s Kozlíkom vlastne uľahčili situáciu. Opak je však pravdou - minister Harabin na túto "hru" nepristúpil a vypísal nové výberové konanie. Dôvod? "Chcem postupovať skutočne iba transparentne a zákonne a jednoducho nesmiem dopustiť, aby som sa dostal do podozrenia, že chcem preferovať pána Králika, ktorého kvality som viackrát vyzdvihol a s ktorým som si dokonca aj potykal."
Minister spravodlivosti však už nespomenul spory so sudcom Králikom, ktoré ich vo "vojne" o (ne)existenciu Špeciálneho súdu postavili na úplne opačné póly. Z tohto hľadiska by potvrdenie Králika vo funkcii predsedu mohlo byť akýmsi potvrdením kontinuity súčasnej línie Špeciálneho súdu - tú však minister odmieta.
Štefan Harabin hovorí vo svojom zdôvodnení o potrebe transparentnosti. Nie je však dostatočne transparentné, ak samotní sudcovia tým, že stiahnu svoju kandidatúru v prospech kolegu, dajú ministrovi jasný odkaz, komu veria a kto je ich odbornou autoritou?

JÁN BORČIN, editor domáceho spravodajstva , Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:44