StoryEditor

Ide o Harabinovu kariéru?

12.10.2006, 00:00

Ťažko uveriť, že za snahou ministra spravodlivosti Štefana Harabina dostať sa na Ústavný súd SR sa skrýva len jeho ambícia byť súčasťou najprestížnejšieho článku našej súdnej sústavy. Pokiaľ by tu šlo len o túto pohnútku, prečo by si spravil medzipristátie na rezorte spravodlivosti? Miesta na ústavnom súde sú voľné už istý čas. Je pritom vysoko neštandardné, aby akýkoľvek minister zároveň kandidoval na ústavného sudcu, aj keď to zákon dovoľuje. Alebo si myslel, že keď ho na ministerské kreslo dosadila ĽS-HZDS, bude mať "hladšiu cestu na sudcovský parnas"? Pravdepodobne nie.
Skôr sa zdá, že za odstavením kontroverzného ministra, ktorý hneď ako príde, ruší Špeciálny súd alebo s veľmi chabými dôvodmi odvoláva nepriateľských súdnych funkcionárov, stojí niečo viac. Najjednoduchšie je poslať človeka, ktorý neplní naše predstavy, niekam... a ešte to zaobaliť slovami, že ide na lepšie miesto. Takto to totiž nevyzerá tak, že za člena vlády HZDS dosadilo niekoho, kto nehrá tak, ako píska ten silnejší. Osud Špeciálneho súdu totiž leží v rukách Smeru a ten ešte nepovedal aký. Radšej najskôr odstaviť človeka, ktorý bol zásadne proti súdu, a potom opäť diskutovať, čo s ním. A jednému z koaličných partnerov a vynikajúcemu taktikovi Vladimírovi Mečiarovi sa týmto naskytá skvelá príležitosť. Môže si otestovať dôveru jeho strany u parlamentných kolegov, keď sa bude hlasovať o zvolení Harabina za ústavného sudcu. Najmä po viacerých nezhodách, keď HZDS v koalícii s nadvládou Roberta Fica nedostáva to, čo chce.
Predsedovi Mečiarovi treba však popri prívlastku taktik pripísať ešte jeden - nevyspytateľný! Pokiaľ by naozaj šlo o to, že Harabin má týmto "padnúť za obeť", Mečiar si už naozaj môže buchnúť po stole (aj keď hovorí, že to nerobí) a vypýtať si náhradu. V akej forme, množstve či kvalite, nevedno...

SLÁVKA HABRMANOVÁ, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-08 07:30:12 - Feat.: 0 - Title: Knitl nečakal na výber správnej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 10:55