StoryEditor

Komentár HN: Mikuláš Fico alias Robert Mráz

10.08.2006, 00:00

Všetky kapitoly štátneho rozpočtu, to znamená ministerstvá, kancelária prezidenta, úrad vlády, Slovenská informačná služba, ale aj ďalšie štátne inštitúcie musia "vrátiť" peniaze. Vláda ich totiž včera zaviazala, aby našli zbytočných desať percent z peňazí, ktoré ešte nestihli tento rok minúť. Nikto z vlády nechcel alebo možno nevedel presne definovať, na čo sa tieto ušetrené peniaze použijú. Žeby štátne tajomstvo? Alebo premiér Fico iba rád pripravuje prekvapenia?
Jasné je však to, že vláda musí z niečoho financovať to, čo už schválila. Včera napríklad odsúhlasila zvýšenie niektorých sociálnych dávok, ako sú aktivačný príspevok či príspevok na bývanie. A bude na to potrebovať peniaze. Ministerka práce bude pritom potrebovať zdroje aj na vianočné dôchodky alebo vyrovnávanie invalidných dôchodkov. Vláda chce tiež dotovať chudobným cestu do práce. Možno už tento rok odškodní klientov nebankových subjektov. Toto sú najpravdepodobnejšie priority, na ktoré vláda ušetrené peniaze použije.
Takže je možné, že premiér nakázal ministrovi financií Počiatkovi objaviť zlatú baňu.
Lenže každá minca má dve stránky. Sme dobrí a dáme ľuďom viacej peňazí. To je sociálna politika. Rozumná politika je nezvyšovať infláciu a udržať deficit verejných financií. Čo nie je veľmi pravdepodobný scenár pri rozdelení ušetrených peňazí. Ak ľudia odrazu dostanú zvýšené dávky, zvýši sa aj ich spotreba a tým sa zvýši inflácia.
Problematické môže byť aj prijatie eura v roku 2009. Ak totiž tento rok nestihne vláda minúť ušetrené miliardy, zníži sa deficit verejných financií. Niekto si môže povedať, to je predsa super. Ale budúci rok, pri napĺňaní ďalšej hŕby sľubov, ako je zníženie DPH, sa deficit bude len ťažko stláčať dole. A pritom bude musieť byť ešte o pol percenta nižší ako tento rok. Je to náš záväzok k Paktu rastu a stability.
Premiér Fico má možno rád prekvapenia. Ale nie všetky prekvapenia sú dobré. Mohol by si možno svoju záľubu ušetriť na 6. december, prezliecť sa za Mikuláša a rozdávať deťom, prípadne dôchodcom darčeky. A každý si príde na svoje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 21:53