StoryEditor

Sebavedomá India

14.11.2006, 23:00

Výsledky novembrových volieb do amerického Kongresu prinútili aj Indiu uvažovať o možných posunoch vo vzťahoch so Spojenými štátmi. India má od konca minulého mesiaca nového ministra zahraničných vecí. Podarí sa mu presvedčiť americký Kongres, aby odobril háklivé zmluvy dohodnuté vládou medzitým politicky oslabeného prezidenta Busha?
Kreslo šéfa rezortu zahraničia znovu obsadil v kabinete indického premiéra Manmohana Singha dovtedajší minister obrany Pranab Kumar Mukherjee (71), ktorý je politickým veteránom. Šéfom diplomacie bol pred desiatimi rokmi a už bol aj ministrom financií a obchodu (1982 -- 1984).
Návrat Mukherjeeho na politické výslnie má opodstatnenie. Predchádzajúci minister Natwar Singh musel odstúpiť pre podozrenie z korupcie a medzinárodná prestíž Indie si vyžadovala, aby ho nahradil človek s čistým štítom. V hre je však viac. Musel to byť štátnik, ktorý by dal indickej zahraničnej politike vlastnú tvár zodpovedajúcu ambíciám ázijského obra v XXI. storočí. Najľudnatejšia demokracia sveta sa považuje za kľúčového hráča formujúceho sa multipolárneho sveta a hľadá najvýhodnejšiu cestu k urýchľovaniu hospodárskeho rozvoja. V tempe rastu HDP totiž zaostáva za Čínou a chce ho vyrovnať.
Na globálnej aréne Indiu najviac zamestnáva prístup k surovinám a zdrojom energie. O energonosiče súperí s Čínou, USA a EÚ a inde. India preto stavila na atómovú energiu a dosiahla zdanlivo nemožné -- presvedčila Biely dom, že napriek nepodpísaniu zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) sa bude správať, akoby bola tým najvzornejším signatárom. Nebude vraj šíriť jadrové technológie, obchodovať s nimi a otvorí dvere medzinárodným inšpektorom do jadrových zariadení.
Nie však do vojenských -- a v tom je kameň úrazu. Indii tak vláda prezidenta Busha sľúbila postavenie jadrovej mocnosti neviazanej NPT a dávajúcej svetu len svoje čestné slovo. To znepokojuje tiež jadrovo vyzbrojený Pakistan a Čínu. Čo je horšie, láka to Irán a Severnú Kóreu na napodobňovanie. Washington si od nového partnerstva sľuboval exkluzivitu pri dodávaní najmodernejšej jadrovej technológie do Indie, a to pred Ruskom, Francúzskom atď.
Americká Snemovňa reprezentantov schválila ešte v starom obsadení príslušné dohody s Indiou. Nie je isté, či to tiež stihne do konca mesiaca Senát v starom zložení. Ak nie, musela by sa prerokovať od začiatku v novom Kongrese, a ten by ju asi posudzoval prísnejšie. Nie však oveľa, pretože i demokrati chápu dôležitosť Indie ako kľúčovej protiváhy Číny.
India sa tak nemusí príliš obávať povolebných zmien vo Washingtone a môže sebavedome hľadieť do budúcnosti. Tento mesiac prídu do Dillí upevňovať priateľstvo najvyšší čínski predstavitelia a Washington si sotva dokáže predstaviť niečo horšie ako ich zbližovanie.

Adrian Peter Pressburg, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:46