StoryEditor

Zákon nielen pre médiá

31.01.2008, 23:00

Novinári, vydavatelia, čitatelia, ale aj objekty novinárskeho záujmu a zdroje informácií. Vymedziť pre nich pravidlá hry, jasne všetkým stanoviť práva i povinnosti - to má byť zmyslom návrhu zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve.
Asi pred pol rokom som na tomto mieste napísala, že na návrhu mi najviac prekáža to, čo v ňom chýba. Zásadné pripomienky Slovenského syndikátu novinárov (SSN) - imunizácia informácie a právo na ospravedlniteľný omyl - boli medzitým sčasti vyslyšané. Naše dnešné výhrady sú detailnejšie. Domnievame sa, že zodpovednosť za informácie poskytnuté novinárovi na uverejnenie má niesť každý dôveryhodný (kompetentný) zdroj, nie iba tlačová agentúra. A ak je tu povinnosť pre orgány verejnej moci poskytovať informácie, nestačí to len deklarovať. Ak odmietnu, nech to odôvodnia. No a za neopodstatnené neposkytnutie informácie treba stanoviť sankciu.
Čo sa týka podmienok novinárskej práce, už v pripomienkovom konaní SSN ako stavovská a odborová organizácia novinárov žiadal zabezpečiť, aby právo na informácie, ochrana zdroja informácie, imunizácia informácie, platili pre novinársku prácu bez ohľadu na médium. Táto požiadavka bola vyslyšaná a návrh obsahuje aj novelizáciu zákona o vysielaní a retransmisii v analogickom zmysle. To znamená, že napr. investigatívni novinári v televíziách budú chrániť zdroj svojich informácií. Žiaľ, návrh zákona neberie do úvahy internetové noviny, ktorých stále pribúda a pracuje pre nečoraz viac novinárov. Majú naše novinárske preukazy. Napriek tomu ich návrh zákona celkom ignoruje. Samozrejme, takto sa na vydavateľov (majiteľov) príslušných internetových médií nevzťahujú ani povinnosti, ktoré zo zákona vyplývajú. Nenavrhujeme, samozrejme, aby sa týmto zákonom upravovalo všetko, čo sa na internete publikuje. Len to, čo je výsledkom novinárskej činnosti. Jej definícia však v návrhu stále chýba... Podobne ako jej ochrana, najmä pred nátlakom smerujúcim k jej mareniu. Tú dnes platný zákon obsahuje a niet dôvodu nezaradiť ju aj do nového.
A toľko diskutované právo na odpoveď? Úplne postačí inšpirovať sa českým zákonom.

Zuzana Krútka, predsedníčka SSN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:43