StoryEditor

Žabou na prameni nie je úrad

11.09.2007, 00:00

Dotácie sú peniaze, ktorými štát prispieva na rôzne veci. Najčastejšie sa o nich hovorí v súvislosti s pôdohospodárstvom, ale fungujú prakticky vo všetkých odvetviach. Nejde ani tak o to, že štát dáva, ba ani o to, koľko a komu dáva. Problémom je najmä to, ako a kto o dotáciách rozhoduje a nakoľko sú informácie o "adresách" pre peniaze verejné. Príliš často je v týchto otázkach hmla, niekedy dokonca tma. Pritom dotácie sú súčasťou verejných financií, sú to peniaze, ktoré štát dostáva od občanov, domácností a firiem. Žabou na prameni teda nie je akýkoľvek úrad, funkciu strážcu pokladu musí vykonávať občan.
Práve preto sme pripravili návrh novely zákona o rozpočtových pravidlách, ktorým chceme docieliť transparentné pravidlá a podmienky na verejnú kontrolu poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu. V parlamente sa bude prerokúvať na schôdzi, ktorá sa práve začína. Téma je zdanlivo neatraktívna, ale...
Návrh novely zákona nechce určovať pravidlá poskytovania dotácií, tie ponecháva na ministerstvá. Cieľom je, aby pravidlá boli vopred známe a aby ministerstvá zverejňovali informácie v rozsahu, ktorý umožňuje kontrolu, či pravidlá boli dodržané. Rovnaký štandard navrhujeme pre poskytovanie prostriedkov z eurofondov.

Pri prerozdeľovaní peňazí zo štátneho rozpočtu formou dotácií vždy prevyšuje dopyt po peniazoch možnosti štátneho rozpočtu. To je priestor na korupciu a klientelizmus a bude existovať dovtedy, kým to nebude naopak, teda, že peňazí bude viac ako ich bude treba. Od toho, ako sú nastavené pravidlá pre prideľovanie dotácií a aká účinná je ich kontrola, závisí, aký komfort majú tí, ktorí chcú tieto pravidlá porušiť, resp. obísť. Pravidlá by mali byť jasné, vzťahovať sa musia na všetkých rovnako, musia byť známe vopred a nesmú sa meniť počas rozhodovania o pridelení dotácie. Interná kontrola v štátnej správe má v sebe zakódované riziko zlyhania. Garanciou účinnej kontroly je verejnosť, čo znamená slobodný prístup k informáciám.

Transparentné pravidlá a verejná kontrola sú základnými líniami novely zákona o rozpočtových pravidlách, ktorú navrhujeme na septembrovej schôdzi parlamentu. Ministerstvá dnes vydávajú vlastné predpisy, podľa ktorých postupujú pri prideľovaní dotácií, neexistujú všeobecné požiadavky, čo majú pravidlá o dotáciách obsahovať. Pravidlá spravidla upravujú formu žiadostí a formálny postup pri rozhodovaní o žiadosti. Menej sa venujú kritériám rozdeľovania dotácií. Kritériá nemôžu byť určené zákonom a v každom rezorte, v každom grantovom programe, môžu byť rôzne. Navrhujeme, aby povinnou súčasťou pravidiel boli kritériá posudzovania žiadostí, a čo je dôležité, váhy jednotlivých kritérií pri posudzovaní žiadosti. Nemenej dôležitá je aj otázka spôsobu vytvárania, rokovania a rozhodovania komisií, ktoré žiadosti o dotácie posudzujú.

Informácie, ktoré ministerstvá zverejňujú o poskytnutých dotáciách, sú rôzne, väčšinou nedostatočné na účinnú verejnú kontrolu. Navrhujeme záväzný rozsah informácií o poskytnutých dotáciách, ktoré by mali ministerstvá publikovať na svojich internetových stránkach do 15 dní od rozhodnutia o dotácii. Štruktúra týchto informácií by mala obsahovať údaje o žiadateľovi, výšku požadovanej dotácie, účel, na ktorý bola dotácia požadovaná. Prirodzene, aj vyhodnotenie žiadosti z hľadiska kritérií a váh jednotlivých kritérií, výšku poskytnutej dotácie, zoznam osôb, ktoré o dotácii rozhodovali. Súčasťou verejne prístupnej informácie musí byť tiež štatút a rokovací poriadok komisie, ktorá posudzovala žiadosti. Údaje by sa mali zverejňovať o poskytnutých dotáciách, ako aj o neúspešných žiadostiach o dotáciu.
V návrhu sa výslovne zakazuje poskytnúť dotáciu osobe, ktorá má dlžobu voči štátnemu rozpočtu, resp. organizáciám, ktorých rozpočty patria do okruhu verejných financií. Sú dve možnosti, buď bude poskytovateľ dotácie požadovať potvrdenie od správcu dane, sociálnej a zdravotnej poisťovne, alebo si tieto údaje zistí sám.
Návrh nie je "trucpodnik". Myslíme si, že by do dotačnej politiky vniesol nielen prehľadnosť, ale aj novú kultúru. Mohol by byť užitočný pre výkonnú moc i pre občana. Úradníkov v dobrom zmysle slova dotlačí do väčšej zodpovednosti, občanovi ponúkne možnosť veriť, že to tak naozaj je.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:08