StoryEditor

Verme, že euro je priorita

17.09.2007, 00:00

Začali sme plniť inflačné kritérium pre prijatie eura. Rast cien v auguste bol na Slovensku jeden z najnižších v Európskej únii a stačilo to na to, aby sa priemerná inflácia dostala pod stanovenú hranicu. Túto podmienku, ktorá sa všeobecne považuje za najťažšie kritérium vstupu do eurozóny, sa nám podarilo splniť s niekoľkomesačným predstihom. Neznamená to však zatiaľ nič. Azda iba to, že nízky rast cien je dobrá správa nielen pre tých, čo sa na euro tešia, ale aj pre skeptikov.
Schopnosť udržať stabilné ceny na Slovensku bude hodnotiť únia až na jar budúceho roku. Do úvahy budú pritom brať posledných dvanásť mesiacov do tohto obdobia. Pri pohľade na vývoj inflácie za posledné mesiace je však jasné, že Slovensko nebude mať problémy infláciou dosť výrazne podliezť hodnotu, pomocou ktorej únia určuje podmienky cenovej stability v krajinách, ktoré majú záujem platiť spoločnou európskou menou. Je teda veľmi pravdepodobné, že si na jar Slovensko vypočuje zo strany únie dobré hodnotenie.
Splnenie inflačného kritéria prestalo byť vnímané ako problém a ceny nám už cestu k euru pravdepodobne neprekazia. Problémom sa však stala iná podmienka pre prijatie eura. V minulom týždni prenikli na verejnosť informácie o tom, že európsky štatistický úrad Eurostat môže v októbri požadovať zvýšenie deficitu verejných financií za minulý rok. Tento krok by mal ovplyvniť aj tohtoročné štatistiky, kedy by Slovenský deficit nemal prekročiť trojpercentnú hranicu. Schodok rozpočtu je pritom nastavený iba tesne pod túto hodnotu.
Doteraz sa o tom, že na Slovensku sa prijme euro v stanovenom termíne na začiatku roka 2009, hovorilo takmer ako o nespochybniteľnej veci. Úsmev z tváre optimistov však rýchlo zmizol. Premiér Róbert Fico aj minister financií Ján Počiatek však hovoria, že napriek možnému zvýšeniu deficitu to tohtoročný rozpočet zvládne. Ak by však deficit napriek tomu preskočil maastrichtské kritérium, vláda má stále dostatok času na to, aby dala všetko do poriadku. Predseda vlády opakovane potvrdil, že prijatie eura je pre vládu priorita. Otázne však je, ako by prípadné korekčné opatrenia hodnotila únia. Tým, ktorí sa na euro tešia, ostáva už iba čakať na konečné stanovisko Eurostatu a dúfať, že euro je pre vládu skutočne priorita.

Matej Kubinec, redaktor Finančbých novínm Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 17:10