StoryEditor

Olympiáda či putiniáda

01.08.2007, 00:00
Dozrieva tu kivi a rastú palmy. Ľudia sa tu kúpu v mori od apríla do októbra. Nie je tu žiadna vyhovujúca športová infraštruktúra okrem tenisových kurtov, na ktorých začínali Kafeľnikov a Šarapovová.

Neexistuje tu zimný štadión, je tu len dočasná ľadová plocha, Čo je to? No predsa dejisko ZOH 2014, čiernomorské Soči. Soči vybral MOV na začiatku júla na kongrese v Guatemala City.
No aká je pravdepodobnosť, že ZOH budú a že bude všetko v poriadku?
Nestabilný región
Soči sa nachádza v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, pod Kaukazom. Práve Kaukaz je politicky najnestabilnejšou časťou Ruskej federácie. Krasnodarský kraj na juhu hraničí s Abcházskom, ktorého štatút je nevyjasnený - Abcházsko vyhlásilo nezávislosť od Gruzínska. Okrem Ruska ho však nikto neuznáva. Gruzínsko tam môže síce poslať vojská, bojí sa však konfliktu s Ruskom. Ďalším horúcim miestom je Južné Osetínsko. Osetínsko ostalo po rozpade ZSSR rozdelené. Severné Osetínsko je časťou Ruska, Južné súčasťou Gruzínska. Separatistické snahy Južného Osetínska Gruzínsko zatiaľ eliminuje, no i tu to smrdí pušným prachom. O kúsok ďalej je Čečensko. Druhú čečenskú vojnu, ktorá pomohla získať Putinovi prezidentské kreslo a upevnila jeho pozíciu, majú všetci v živej pamäti a pamätajú si i výbuch v moskovskom metre, smrť rukojemníkov v divadle Na Dubrovke či masaker v základnej škole v Beslane. Metastázy čečenského teroru sa rozširujú i na okolité regióny. ZOH, ktoré sledujú v celom svete, by mohli byť pre nich zaujímavým terčom. Kto zaistí bezpečnosť?
Hlavný garant odchádza
Soči a jeho okolie je pre Putina druhým domovom. Má tu svoju rezidenciu. V zime i v lete tu dovolenkuje. Tunel do lyžiarskeho strediska Krasnaja Poľana neotváral David Coulthard na F1, ale práve Putin na bielej Pobede s číslom 001. Takisto práve Putin loboval za Soči od začiatku do konca. V marci 2008 však prídu voľby a potom nový prezident. Aj keď do volieb zostáva ani nie 9 mesiacov, kandidáta Kremeľ neprestavil. Medzi zahraničnými investormi vládne neistota. Rozhodnutia o veľkých projektoch a investíciách sú odložené. Neistota bude vládnuť minimum do marca. Podľa ruských politológov sa však práve v Guatemala City mnohé vyjasnilo. Putin viackrát tvrdil, že nebude meniť ústavu a nebude kandidovať v roku 2008. Ústava nepovoľuje byť prezidentom viac ako dva cykly. Ak však medzi nimi bude prestávka, Putin môže byť opäť prezidentom. Ďalšie voľby budú v roku 2012, a tak sa 3. putiniáda môže čiastočne prekryť so zimnou olympiádou.
Money, money, money
Zimné dobrodružstvo na čiernomorskom pobreží bude stáť 12,5 miliardy USD. Táto suma je asi štyrikrát vyššia ako rozpočet ZOH v Turíne a približne 10-krát vyššia ako v Salt Lake City. Asi 60 % peňazí dá štát, ostatné súkromný biznis. Hlavným investorom by mali byť oligarchovia Oleg Deripaska a Vladimir Potanin.
Deripaska, manželkou ktorého je vnučka Jeľnica, pochádza z Krasnodarského kraja a vlastní tu mnoho aktív, o. i. aj letiská v Soči a v Krasnodare. V Soči postaví olympijskú dedinu, televízne centrum a presscentrum. Všetko bude stáť asi 2 mld. USD. Návratnosť investícií je 5 až 7 rokov. Holding Potanina Interros investuje 1,5 mld. USD. Najviac peňazí potečie do výstavby lyžiarskeho strediska Rosa Chutor. Mali by sa vrátiť za 7 - 10 rokov.
Do ZOH zostáva necelých sedem rokov. Kto bude vtedy v Rusku pri moci? Budú Deripaska a Potanin vlastniť svoje spoločnosti? Bude štátna pokladnica plná alebo prázdna, to si nedovolí predpovedať asi nikto. V roku 2000 sa Rusko zotavovalo z krízy roku 1998, devízové rezervy boli 10-krát nižšie ako v súčasnosti, centrálna banka predpovedala kurz 32 rubľov za dolár a zahraničná novinárka sa pýtala na tlačovej konferencii: "Kto je to ten pán Putin?"
Existuje i mnoho paralel s obdobím pred letnými olympijskými hrami v Moskve (1980). V súčasnosti obviňujú Rusko z obmedzovania slobody tlače. V roku 1974 Alexander Solženicyn (autor vtedy svetového bestselleru Súostrovie Gulag), laureát Nobelovej ceny musel odísť z krajiny. V roku 1977 niekoľko členov Kongresu USA požiadalo odobrať Moskve hry pre porušovanie ľudských práv. V súčasnosti za to isté nekritizuje Rusko len ten, komu sa nechce. V roku 1978 pomohla KGB otráviť bulharského disidenta Georgija Markova. Stále doznievajúca kauza Litvinenko nie je o nič menej iná. V roku 1979 vojská ZSSR vstúpili do Afganistanu. Podobná rozsiahla operácia sa odohrávala donedávna v Čečensku. Vo februári 1980 na zasadaní MOV navrhovala početná skupina členov výboru zbaviť Moskvu práva organizovať LOH. Zachránil ju vtedajší prezident MOV lord Killanin, ktorý vyhlásil, že výber organizátora nebude ovplyvňovať politika. Kto zachráni Soči? Len putiniáda.

Jaroslav Koribský, spolupracovník HN, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 21:40