StoryEditor

A cena dohody Mečiara s Ficom?

26.10.2007, 00:00

Excelentnejšiu skratku s väčšou výpovednou hodnotou, ako je výrok predsedu SNS - pre nás je dôležitejšia priorita vládna koalícia ako teda naše presvedčenie - si našinec nevymyslí. Doterajšie nátlakové tance s nádychom vydierania okolo prijímania zákona o zdravotných poisťovniach odhaľujú mechanizmus, akým sa presadzuje moc v trojspolku Smer - SNS - HZDS. Všetci tí, ktorí pri tejto neštandardnej a nekoncíznej koalícii očakávali, že jej spojivom i slabým miestom budú predovšetkým ekonomické záujmy straníckych sekretariátov a ich kuloárov a sponzorov, si potvrdili, že došlo na ich slová. Každý, kto si pamätal vládnutie HZDS a SNS, však musel vedieť, že časom na "národniarsku hrdosť" a "robotnícku česť" narazí aj Smer. Kým však Mečiarovo HZDS malo v rokoch 1994 - 1998 k dispozícii "sdľku, ktorá zabrala" v čase potreby, predseda Smeru disponuje iným argumentom - nadštandardným voličským potenciálom, ktorý fakticky vylučuje, aby bol v ďalšej vláde obídený. Alternatíva predčasných volieb je zatiaľ múrom, na ktorý musí naraziť každý pokus o vzburu, ktorý by citeľne zasiahol zámery Smeru.
Prvou "pridanou hodnotou" tejto vládnej koalície, štvrtej, v ktorej funguje Vladimír Mečiar, je skutočnosť, že ekonomické zámery, ktoré vo vláde presadzuje dominantný Smer, s väčším či menším úspechom korigujú jeho koaliční partneri, inak ideologicky orientovaní. Je navidomoči jasné, že smerovania HZDS a Smeru v kľúčových otázkach sa čoraz viac rozchádzajú a udržať ich v spoločných koaličných mantineloch bude čoraz ťažšie. Opozičné interpretácie obchodov medzi Smerom a HZDS síce čosi naznačujú o barteroch medzi Urbániho pozmeňovákom a pozemkami pod Tatrami, strom života uspokojovania koaličných žiadostí je však oveľa zelenší ako akákoľvek šedivá teória podozrení.
Druhou "pridanou hodnotou" týchto konfliktov je ustavičné zvyšovanie koaličného potenciálu nedávneho škaredého káčatka z Tomášikovej (sídlo HZDS). Po takomto priebehu volebného obdobia už totiž nebude Mečiarova strana poznačená neprekonateľnou stigmou, ktorá zabránila vzniku koalície zloženej zo súčasných opozičných strán a HZDS. Je totiž očividné, že je to práve HZDS, ktoré viac či menej efektívnym spôsobom bráni niektoré reformné výsledky predchádzajúcej vlády a už viackrát sa z pozície protivníka stalo spoluhráčom opozičných strán. Akcentovaním toho bodu z koaličnej zmluvy, podľa ktorého je spoločné hlasovanie s opozíciou jej vážnym porušením a môže mať vážne následky, charakterizoval premiér atmosféru v koalícii viac ako výstižne.
Opakované konflikty dvoch kľúčových hráčov koaličnej trojky (lebo SNS je z tohto hľadiska skutočne len do počtu) opätovne vracajú do hry myšlienku o predčasných voľbách, s ktorou sa pohrávajú v Smere.
Predčasné voľby sú zatiaľ predčasnou ideou - lebo situácia na takýto rázny krok nedozrela - a obaja Ficovi partneri by v nich nezískali viac ako majú v súčasnosti. A hoci Slotov bonmot charakterizuje celú trojku, viac ako vzájomné vydieranie a odmeňovanie ústupkov nemožno očakávať.
Cenu za dohody môžeme len odhadovať. Tvrdiť, že sa Smer a HZDS dohodli, lebo im to káže koaličná zmluva, je podcenením intelektu ostatných. A možností predsedu HZDS a jeho odhodlaného kolektívu.

Róbert Kotian, komentátor HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 12:34