StoryEditor

Čo z toho, že bol náš

11.12.2007, 23:00

Čo z toho, že je náš, keď je neschopný, povedal vtedajší predseda vlády Vladimír Mečiar a vtedajší riaditeľ STV Stadtrucker bol už len bývalým riaditeľom. Jeden z jeho nástupcov Igor Kubiš bol zasa, ako sa ukázalo počas dvoch rokov riaditeľovania, zasa schopný mnohého.
Na riaditeľov nemá Slovenská televízia šťastie - od roku 1990 doteraz mala STV štrnásť riaditeľov a to nikomu na pokoji a koncepčnosti nepridá, hoci nie každý z nich aj koncepciu mal. A ak sa aj niektorý z nich ukazuje schopnejší ako ostatní, a takých by tiež bolo možné nájsť, nemá zasa STV šťastie na vedenie štátu či na Radu STV. Alebo na oboje. Myslieť si, že po odvolaní Radima Hrehu to bude inak, je naivné. Pretože nech to znie akokoľvek, kľúčovým problémom STV nie je jej riaditeľ - ale vnímanie verejnoprávnej televízie politickými špičkami. A v tomto sa tá súčasná moc neodlišuje od svojich predchodcov. Zaznie to možno čudne, ale ktorý premiér ustúpil pred šéfom spravodajstva ako Ján Čarnogurský pred Jánom Fülem, keď mu ten povedal, že pravidelné príhovory sú v rozpore so zákonom (a ak sa aj stalo, že nemal premiér dosah na riaditeľa, mal ho zasa predseda NR SR).
Ani toto však nemá znamenať, že by Radim Hreha bol odvolaný neprávom - od samotného začiatku, keď sa netajil svojím hlbokým predklonom pred Smerom, bolo jasné, že je na tomto poste omylom. Ak teda vnímame STV ako verejnoprávnu, národnú, nezávislú, informačnú, kultúrnu a vzdelávaciu inštitúciu - ako hovorí zákon. Takú by však museli chcieť aj politické strany, ktoré v konečnom dôsledku rozhodujú o členoch Rady STV a tí o tom, kto bude riaditeľom. Kým však samotné politické špičky nepochopia, že je aj v ich záujme, aby STV takou inštitúciou skutočne bola bez ohľadu na to, kto vyhral voľby a čo si želá momentálna väčšina spoločnosti či divákov, nemôže sa takou inštitúciou stať. To si o. i. žiada vyriešiť aj otázku financovania, nezávislého od politických štruktúr a zaručeného zákonom. A od výberu skutočného profesionála obklopeného profesionálnym tímom, rozhodujúcim v záujme STV a jej divákov, a nie v záujme jej komerčných konkurentov.
Kurz na to, či aj okolo nového riaditeľa STV vzniknú koaličné turbulencie, by sa približoval kurzu na víťazstvo Federera v súboji s úspešným kvalifikantom.

Róbert Kotian

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 00:39