StoryEditor

Rastieme a budeme rásť rýchlo

13.11.2007, 23:00

Slovenská ekonomika si v treťom štvrťroku udržala rovnaké rýchle tempo rastu z druhého kvartálu. Medziročne vzrástol hrubý domáci produkt o 9,4 percenta. Analytici pritom očakávali, že rast sa spomalí a bude niekde okolo úrovne 8,5 percenta. Prečo boli takí opatrní až pesimistickí?
Úplne legitímne sa obávali negatívneho vplyvu bázického efektu. Povedané jednoduchšie: práve vlaňajší tretí štvrťrok sa postaral o doslova šok, keď sa ukázalo, že ekonomika vtedy rástla tempom 9,8 percenta. Pritom kvartál predtým to bolo 6,7 percenta. Porovnávanie so silným obdobím je totiž mimoriadne ťažké a zväčša dopadne nepriaznivo pre to aktuálne. To sa však teraz nestalo.
Ešte v druhej tretine štvrťroka to nevyzeralo tak ružovo. August bol najslabší mesiac. Nuž, celozávodné dovolenky sú celozávodné dovolenky. A keď sú navyše v automobilkách, ktoré najviac ťahajú rast, niet sa čomu čudovať. Priemyselná výroba dokonca v porovnaní s júlom klesla o 4,6 percenta.
September však zameškané nielenže dohnal, ale aj prekonal. V automobilovom a elektrotechnickom priemysle nabehli nové kapacity, výroba sa opäť rozbehla naplno. Podiel Samsungu je, zdá sa, tiež už zreteľný. Štvrťročný obraz ekonomiky tak zlepšili veľmi dobré septembrové údaje o priemyselnej výrobe a aj o zahraničnom obchode.
Mimochodom, náš priemysel rástol v septembri najrýchlejšie zo všetkých krajín Európskej únie (medziročne o 15,3 percenta), a to dokonca s veľkým odstupom oproti druhému Bulharsku (9,2 percenta). Nehovoriac o priemere Európskej únie či eurozóny (3,1 a 3,5 percenta).
Medziročný výrazný rast priemyselnej výroby naznačuje, že vlani v lete ešte nebežali všetky automobilky na plný plyn, aj efekt rozšírenia výroby Samsungu sa prejavil vlastne až teraz.
Včera zverejnený údaj je len rýchly odhad, je preto pravdepodobné, že sa ešte zmení. Podľa štatistikov bol priemerný rast ekonomiky za prvých deväť mesiacov deväť percent, čo znamená, že údaje o raste za prvé dva štvrťroky revidovali smerom nadol. Ak by aj takýto osud "postihol" tretí kvartál, revízia zrejme nebude príliš výrazná. Potvrdzujú to aj analytici, ktorí očakávajú celoročný rast ekonomiky v rozpätí 8,7 až deväť percent.

Bibiána Gunišová, hlavná analytička HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:46