StoryEditor

Ďalší rast akcií môžu odštartovať investície spoločností

19.03.2014, 23:00
Autor:
Ján TonkaJán Tonka

Zatiaľ čo americké akciové indexy dosahujú neustále nové historické maximá, investície spoločností do infraštruktúry, nehnuteľností, softvéru a pod. (celkovo označované ako CAPEX, t.j. kapitálové výdavky) už niekoľko rokov zaostávajú. Vybavenie amerických podnikov nebolo takto staré od roku 1995. Čoraz častejšie sa tak objavujú názory, že pokiaľ spoločnosti nezačnú navyšovať kapitálové výdavky, ďalšie výraznejšie nárasty ceny ich akcií sú len málo pravdepodobné. Spoločnosti z indexu S&P 500 totiž v posledných rokoch dosahovali vysokú mieru ziskovosti práve vďaka masívnemu šetreniu. Pokiaľ ale chcú rásť aj v budúcnosti, budú skôr či neskôr musieť znovu začať investovať.

Zachrániť ich nemusia ani spätné odkupy akcií, ktorých tempo sa spomaľuje aj napriek pokračujúcej politike nízkych úrokových sadzieb. Prístup k lacným peniazom využívali spoločnosti práve na rozsiahle odkupy akcií, prípadne na prefinancovanie dlhového zaťaženia. Aj keď médiá ešte stále venujú veľkú pozornosť zaujímavým prípadom, ako bol napr. nedávny súboj Carla Icahna s manažmentom spoločnosti Apple, odkupy akcií už pomaly vychádzajú z módy.

To potvrdil aj nedávny prieskum Bank of America Merrill Lynch medzi manažérmi investičných fondov, z ktorého jasne vyplynulo, že inštitucionálni investori požadujú, aby spoločnosti začali investovať do „reálnej ekonomiky“. Za nárast kapitálových výdavkov sa vyslovilo až rekordných 69 percent respondentov, pričom za pokračovanie v politike návratu hotovosti akcionárom formou zvyšovania dividend a spätného odkupu akcií hlasovalo iba 25 percent účastníkov prieskumu. Podobný názor začína prevládať aj medzi finančnými riaditeľmi spoločností. Tí podľa prieskumu Duke University predpokladajú nárast kapitálových výdavkov v roku 2014 o 7,3 percenta, čo je viac ako dvojnásobné tempo oproti minulému roku.

V situácii, keď sú bilancie veľkých podnikov v najlepšej kondícii za posledné desaťročia, je pravdepodobné, že väčšina investorov už nebude preferovať predčasné vyplácanie lacných dlhov, prípadne ďalšie hromadenie hotovosti. Do popredia by sa tak mali dostávať práve kapitálové investície, bez ktorých bude zvyšovanie tržieb v budúcnosti problematické. To bude mať vplyv aj na ziskovosť a v konečnom dôsledku teda aj na ochotu investorov nakupovať, resp. držať akcie pri súčasných cenách.

 

01 - Modified: 2006-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi uvažujú, že u nás vybudujú sieť hotelov
01 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje 02 - Modified: 2024-05-05 13:21:26 - Feat.: - Title: Čistý zisk investičného konglomerátu miliardára Buffetta prudko klesol, prevádzkový však zaznamenal rekord 03 - Modified: 2024-05-05 10:11:41 - Feat.: - Title: Globálne ceny akcií klesli o takmer štyri percentá. Trh čaká, že úrokové sadzby sa tak skoro neznížia 04 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 05 - Modified: 2024-05-03 09:59:25 - Feat.: - Title: Veľký vaječný biznis finančníkov zo Sandberg Capital má pokračovanie. V hre sú milióny eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 12:36