StoryEditor

Colnícke pokušenia

02.07.2003, 00:00

Šokujúce nie je, že sú colníci, ktorí berú úplatky. To sa vie. Colnícke povolanie je úplatkovo a korupčne rizikové určite viac ako automechanici v českej komédii Jáchyme, hoď ho do stroje. Prižmúrením oka a udretím pečiatky sa dajú na úkor štátu získavať na jednom kamióne aj desiatky miliónov. Pre podvodníka s liehom alebo naftou je úplatok zopár desiatok tisíc bagateľom, pre colníka majetkom. Veď priemerný plat pracovníka colnej správy bol v minulom roku 14 846 Sk. Pokušenie je veľké a aj slušní ľudia sa zaplietli do pavučín zločinu, ktoré síce môžu priniesť nemalý majetkový prospech, ale zlý spánok, trvalú neistotu a vo finále i väzenie.
Na prípade vo Vlčom hrdle je hrozné, že trestnú činnosť pravdepodobne organizovali šéfovia. Vyzerá to tak, že na nezákonné obohacovanie využívali formálne štátne štruktúry vrátane vzťahov nadriadenosti a podriadenosti. Colná správa zásahom ukázala, že o nečestných praktikách vie, dokáže proti nim zasiahnuť a využíva právomoci, ktoré dostala novým zákonom. K zisteniam prišla inšpekcia generálneho riaditeľa, zásah urobil ozbrojený útvar colnej správy. Vedenie colného riaditeľstva rozsiahlou publicitou ukázalo, že odhalenie colníkov nechápe ako špinenie celej inštitúcie, ale naopak, ako gesto k verejnosti, že o nezákonných praktikách v radoch colníkov sa vie a koná sa proti nim. Je to i slovo k tým colníkom, ktorí si riadne plnia svoje povinnosti, že odmietnutím pokušenia "neprehlúpili". A zvýšením neistoty pre tých, ktorí "lietajú" v obchodoch s podsvetím.
Charakter činnosti colnej správy sa od vstupu do Európskej únie zásadne zmení. Colné kontroly a vybavovanie, ako ich občania a podnikatelia poznajú dnes, sa zachovajú len voči tretím krajinám. Ťažiskom bude správa všetkých spotrebných daní, a to už v režimoch jednotného colného priestoru EÚ. Colníci sa budú musieť rekvalifikovať, odborne preorientovať. Časť z nich bude musieť odísť. Reštrukturalizácia bude spolu so zosilneným tlakom na dodržiavanie zákonov a predpisov príležitosťou na profesionálnu a morálnu obrodu colníckych radov. Pretože pokušenia budú aj potom -- možno menej časté, ale o to väčšie -- európske.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 07:24